Gå til sidens hovedinnhold

Manchester United med skrekktall under koronakrisen

Det siste kvartalet var blodrødt økonomisk for en av verdens største klubber.

Hele verden har blitt hardt rammet av koronapandemien, og de økonomiske ringvirkningene har vært store. Det samme gjelder i idretten, og fotballen som håver inn store summer har også fått seg en kraftig støkk.

Les også: Redknapp om United-kaptein Maguire: - Jeg synes synd på ham

Manchester United, som er en av verdens største klubber, la frem regnskapet for året 2020 nå på onsdag, og tallene er ikke veldig lystig lesning sammenlignet med tallene i 2019. Dette gjelder spesielt siste kvartal, hvor det nesten ikke ble spilt fotball på grunn av koronasituasjonen.

Store tap

Tomme tribuner i over et halvt år har klubben fått merke hardt på omsetningen. Tallene for 2020 viser at klubben hadde en omsetning på 82 millioner pund i siste kvartal som er månedene april, mai og juni 2020. Det er et fall på 38 prosent i omsetning, altså samlede inntekter fra samme periode i fjor. Det tilsvarer 978 millioner kroner. Netto gjeld i Manchester United har mer enn fordoblet seg fra 203,6 til 474,1 millioner pund, altså en økning på 133 prosent.

Les også: Spørsmål om unggutter gjorde Solskjær oppgitt: - Hvem er kildene dine?

De har også tapt 39 millioner pund i siste kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Det tilsvarer 468 millioner kroner. United forklarer tapet gjennom kraftig fall i inntektene fra TV-rettigheter gjennom korona-perioden og billettinntekter fra fotballkamper.

Billettinntektene

Det siste falt fra 23,8 til 5,5 millioner pund. Det siste året har klubbens billettinntekter falt med 19 prosent, fra 110 millioner pund til 89,9 millioner pund som tilsvarer et fall på drøye 300 millioner kroner i billettinntekter.

Les også: Manchester United ønsker å dominere kvinnefotballen: - Hvis noen kan oppnå det, så er det denne klubben (+)

- Vi har allerede konkrete planer med å få tilbake tilskuerne på stadion. Disse planene har vi forberedt lenge og vi venter bare på myndighetenes klarsignal. Folk kan sitte på fly, gå på kino og gå på konserter innendørs, men hvorfor ikke på stadion utendørs under trygge rammer med avstand? Hvorfor skal fotballsupportere behandles annerledes? Det er forvirrende og frustrerende for fansen og klubben, sa Woodward under en telefonkonferanse.

Kvartal-regnskapet viser også skrekktall for TV-inntektene under pandemien. Klubben opplyser at inntektene for TV-rettighetene i april, mai og juni 2020 lå på 16,6 millioner pund, noe som tilsvarer et tap på 24,3 millioner pund sammenlignet med samme periode i 2019. Det tilsvarer et tap på drøye 291 millioner kroner. Klubben hevder at tapet skyldes alle kampene som ble avlyst på våren og starten av sommeren.

Les også: Didier Drogba: Den aller siste dansen (+)

Det siste kvartalet har klubben også tapt store penger i kommersielle inntekter. United opplyser at de kommersielle inntektene det siste kvartalet lå på 59,4 millioner pund, som tilsvarer 713 millioner kroner, men at det er 7,3 millioner pund mindre enn samme kvartal i 2019.

- Fokus på å beskytte helsen

Woodward poengterer at det viktigste for klubben er å komme seg gjennom koronakrisen, hvor det menneskelige perspektivet er viktigere enn bare å tjene penger.

- Vårt fokus er på å beskytte helsen til våre kollegaer, fans og nærmiljø, mens vi tilpasser oss de betydelige økonomiske konsekvensene av pandemien. Vårt hovedprioritet er å få fansen tilbake i stadium så trygt og raskt som mulig, kommenterer United-sjef Ed Woodward i en pressemelding.

Les også: Solskjær i konflikt med TV 2

- På banen har vi forsterket laget i løpet av sommeren, og vi har fullt fokus på vårt mål om å vinne trofeer, spille underholdende og offensiv fotball med en blanding av kvalitetsspillere og spillere fra eget akademi, samtidig som vi er nøkterne i bruken av våre ressurser for å beskytte klubben i et langsiktig perspektiv, sier Woodward videre.

Under telefonkonferansen kom også Woodward med en støtteerklæring til Solskjær.

- Vi investerer og vil investere for å beskytte manageren vår. Vi har en klar strategi under Ole. Det er sult og talent i laget for å vinne, sa Manchester United-sjefen.

God start i Europa - skuffende hjemme

Dette året er de imidlertid tilbake i det gode selskap i Champions League, og de fikk også en god start ved å slå PSG borte i første gruppespillkamp med scoringer av Bruno Fernandes og Marcus Rashford. Dette var også et lite pusterom for Solskjær med tanke på at klubben ligger på en skuffende 15. plass etter seks serierunder.

Les også: Slik har Manchester United utviklet seg under Solskjær: - Fotballfolk vet at noe har endret seg (+)

De slo imidlertid Newcastle borte med overbevisende sifre i forrige serierunde, og med to seire på rad kan det hende at Solskjærs mannskap ser lyset i enden av tunnelen nå.

Kommentarer til denne saken