Mandag kommer selvangivelsen

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Gleder eller gruer du deg?

16.03.09 13:50

(iBergen.no) I dag starter utsendingene av selvangivelsen til lønnsmottakere, pensjonister og næringsdrivende. Da får skatteyterne samtidig en pekepinn på om de får restskatt eller skattepenger til gode.

48 milliarder i fjor
De som tilhører den siste kategorien må vente til 22. juni før pengene utbetales. Og to måneder senere må de med restskatt betale første regning til Skatteetaten.

Hvor store beløp som skal utbetales eller innkreves er ikke klart ennå, men i fjor fikk rundt 2,6 millioner nordmenn utbetalt over 30 milliarder skattekroner til gode. 730.000 skatteytere måtte betale 18 milliarder i restskatt.

- Sjekk tallene
Å levere selvangivelsen er betydelig enklere enn for bare noen år siden. Har man ingen endringer behøver man ikke å levere overhodet. Men det kan likevel lønne seg å sjekke selvangivelsen nøye.

- Vårt viktigste budskap er at folk kontrollerer at opplysningene i selvangivelsen er korrekte og fullstendige. Og de må huske alle fradrag, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke i Skatteetaten til iBergen.no.

Leverte ikke
I fjor var det hele 1,7 millioner nordmenn som benyttet seg av leveringsfritak. Det utgjør omtrent halvparten av skatteyterne.

- Tallet kunne sikkert vært høyere også. Det tyder på at banker og arbeidsgivere sender ut korrekt informasjon i årsoppgaver, sier Bjerke.

Sjekk på nettet
Innen 3. april skal alle ha mottatt selvangivelsen i posten. Men allerede 24. mars kan du sjekke den elektroniske utgaven på Altinn. Da trenger du PIN-kodene som ble sendt ut i desember.

- PIN-kodene står ikke på selvangivelsen som tidligere. Av sikkerhetsmessige årsaker sendte vi dem i eget brev i desember i fjor, understreker hun.

Uten PIN-koder kommer man ingen vei. Og dersom du har kastet brevet fra desember, kan du bestille nye på nettet eller via SMS.

Frist for levering av selvangivelsen for lønnsmottakere og pensjonister er 30. april.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.