*Nettavisen* Økonomi.

Månedsverste på Wall Street

Med røde tall for femte gang på seks dager endte USA-børsene fredag på det laveste nivået på en måned. Nasdaq falt seks prosent denne uken.

Bortsett fra tirsdag har denne uken vært svært rød. Det bidrar til at USA-børsene måtte ta helg på et nivå som er lavere enn på en måned.

Markedet avventer inntjeningstallene for tredje kvartal som kommer i oktober. Oppløftende nyheter om at veksten i den amerikanske økonomien er større enn den forventende veksten på 3,3 prosent årlig, klarte ikke å få usikre investorer til å senke skuldrene.

En undersøkelse utarbeidet ved Universitetet i Michigan viste også at forbrukerne kan være i ferd med å bremse pengebruken sin. Årsaken skal være høy arbeidsledighet, krigen i Irak og høye bensinpriser.

- Markedet frykter at forbrukerne skal gå lei, sier investorstrateg Sam Stovall i Standard and Poor til AFP.

Nøkkeltallene

Industriindeksen Dow Jones falt med 30,88 poeng eller 0,33 prosent til 9313,08 poeng. Den bredere Standard & Poor's 500-indeksen sank enda litt mer, med 6,42 poeng eller 0,64 poeng, til 996,85 poeng.

Teknologi-indeksen Nasdaq gjorde det imidlertid dårligst av de tre og endte på 1792,07, en nedgang på 1,39 prosent eller 25,17 poeng.

April 2002

Denne uken har Nasdaq godt tilbake hele seks prosent, og det er det største uketapet siden april 2002.

S&P 500 har falt 3,8 prosent den siste uken, og vi må helt tilbake til januar 2003 for å finne tilsvarende tall.

Dow Jones har falt 3,4 prosent denne uken, det største uketapet siden mars i år.

Sikrer gevinst

- Alle er i vent og se-modus i forkant av tredjekvartalsrapportene, sier Stehen Masocca, president i Pacific Growth Equities.

- Mange mener at aksjene er overprisede og det holder markedet tilbake, sier han, ifølge Reuters.

Mange forsøker også å selge seg ut for å gjøre gode penger på høyt prisede aksjer etter bred oppgang de siste seks månedene.

Statoil-gransking

Motorola Inc. var mest omsatt på New York Stock Exchange, og verdien av aksjen var ved stengetid uendret.

For Eastman Kodak Co. fortsatte nedgangen fredag. Verdien av aksjen sank ytterilgere tre present til 21,40 amerikanske dollar.

Det forelå fredag kveld ingen informasjon om hvordan markedet reagerte på nyheten om at det amerikanske kredittilsynet (SEC) gransker Statoil. Selskapet er notert ved børsene i New York og Oslo. Ifølge Nielsen har New York Times vært blant mediene som har omtalt Iran-avtalen, men saken har ikke vakt særlig oppstuss på Wall Street.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.