Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Mange lån kan bli straffet med rentehopp

Foto: Sara Marie Vollset/Montasje: Christian Hansen
Sist oppdatert:
Bankene låner mer på kundene med høyest sikkerhet.

De siste årene har det skjedd en rivende utvikling i måten bankene finansierer seg på.

I 2007 ble det åpnet et marked der bankene kan hente inn penger gjennom såkalte Obligasjoner med fortrinnsrett (OMF). I motsetning til mer tradisjonelle obligasjonslån er dette lån med sikkerhet i bankenes sikreste eiendeler.

Det vil si boliglån som har en sikkerhet på minst 75 prosent og næringslån med sikkerhet på 60 prosent av markedsverdi. I tillegg har kreditorene som kjøper slike sikrede obligasjonslån førsteprioritet ved en eventuell konkurs.

- Kan gi konsekvenser
Dermed er disse innlånene sukret såpass at kjøperne har vist sin besøkelsestid.

Ifølge Norges Banks ferske rapport Finansiell stabilitet er det utstedte volumet av OMFer fra norske banker og kredittforetak på 111,72 milliarder kroner til og med november i år. Dette er det nest høyeste nivået siden markedet ble opprettet. (klikk på bildet under)

- Det kan ha noen konsekvenser. Når bankene stiller sine beste eiendeler som sikkerhet så kan det hende at det etterhvert både blir vanskeligere og dyrere for bankene å få innlån uten sikkerhet, sier Erik Lind Iversen, fungerende direktør for finans- og forsikringstilsyn hos Finanstilsynet, til NA24.

For det er ikke like enkelt for bankene å få innlån på mer tradisjonelle måter.

- Det internasjonale markedet har vært slik at det har har blitt verre for bankene å få langsiktige innlån. Markedet for kortsiktig finansiering fungerer noenlunde godt, sier Lind Iversen.

Ifølge Holberg Fondene består bankenes balansesammensetning nå av 14 prosent OMFer mot null i 2006. I samme periode har seniorlån falt fra 32 prosent til 10 prosent mens banklån har økt fra 3 prosent til 11 prosent.

(Se grafer i høyre marg)

Større renteforskjell
For norske lånekunder kan denne utviklingen medføre at boliglån med lav sikkerhet vil komme med en høyere rente.

- Ja, man skulle kunne tro at dette slår inn på utlånsrentene. Fordi det er store renteforskjeller på vanlige obligasjonslån og OMFer. Denne har vært betydelig med 100 basispunkter, men dette endrer seg, sier Lind Iversen.

Hvor stor renteforskjellen blir på de sikreste og de mindre sikre boliglånene er imidlertid usikkert.

- Det betyr ikke uten videre at renteforskjellen blir større, men det er godt mulig det blir tilfellet, kanskje fordi spreadene har vært for små tidligere. Utslagene vil neppe likevel bli store. Risikoen ved lavere prioritets lån er ikke veldig stor, slik bankene vurderer det, melder Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom hos First Securities til NA24.

Varsler dyrere lån
I Norges Banks rapport kommer det frem at norske bankkunder må belage seg på å betale mer for å låne penger i fremtiden.

- Skal bankene opprettholde lønnsomheten sin, må økte finansieringskostnader i større grad belastes kundene. I Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal i år rapporterer bankene at de vil øke utlånsmarginen overfor husholdninger og foretak.

Bankinnskudd er fortsatt den viktigste finansieringsformen for bankene.

- De største bankene i Norge henter en stor del av sin finansiering i utlandet. Utlånsveksten fra den norske banksektoren har i en årrekke vært høyere enn innskuddsveksten, og det norske obligasjonsmarkedet har ikke vært stort nok til å dekke dette finansieringsgapet. Fra utgangen av 1999 til utgangen av 2010 økte banker og OMF­kredittforetaks utlån til kunder med 232 prosent, mens bankenes innskudd fra kunder økte med 154 prosent, ifølge Norges Bank.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!