*Nettavisen* Økonomi.

Mange lovbrudd i vikarbedrifter

LOs sommerpatrulje har avdekket at nesten to av fem bedrifter med sommervikarer bryter norsk lov.

I løpet av sommeren har sommerpatruljen inspisert over 4.200 virksomheter, og av disse har 17 prosent begått lovbrudd. Selv om det totale antallet lovbrudd er lavere enn før, er likevel andelen av grove lovbrudd høyere.

Derfor har LOs patrulje meldt flere bedrifter til Arbeidstilsynet sammenliknet med fjoråret, går det frem av en pressemelding tirsdag.

Hele 145 virksomheter innrapportert til Arbeidstilsynet, noe som er en økning på over 20 prosent sammenlignet med 2004.

- Eksempler på grove lovbrudd som sommerpatruljen har kommet over er ungdom som har blitt sparket fordi de etterspurte arbeidskontrakt. Samtidig er de blitt truet med at hvis de ikke fjernet seg fra arbeidsplassen innen 10 minutter, så ville venninnen også få sparken. Vi har også avdekket at jenter har fått lavere lønn enn gutter bare fordi de er jenter, og ungdom som fikk lønnsslipp via sms, forteller LOs ungdomsrådgiver Robert Hansen i meldingen.

I tillegg er det flere arbeidsgivere som nekter å samarbeide med sommerpatruljen for å endre sin praksis.

Det har blitt avdekket svart arbeid i 68 virksomheter, med blant annet mangel på lønnsslipp. I tillegg har det vært ekstra fokus på sosial dumping. Det mest ekstreme tilfellet av dette ble oppdaget i Hordaland, der en ung jente fra Estland arbeidet for under 13 kroner i timen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag