*Nettavisen* Økonomi.

Manglet 452 millioner aksjer

Forhåndssolgte 500 millioner aksjer i et selskap med 47,5 millioner aksjer. Så banket Kredittilsynet på døren.

19.12.08 17:37

På begynnelsen av året mente flere investorer at de ville tjene store summer på såkalt shortsalg av aksjer i Tandberg Data. Det betyr at investorene solgte aksjer de ikke eide med overtakelse noe fram i tid.

Mekanismen er at en nedgang i kursen gir gevinst ettersom kjøper betaler gammel kurs mens selger betaler børsverdien aksjen står på ved overtakelse.

Ved kursoppgang sitter selger som taper fordi kjøper får aksjen til gammel kurs.

Forutsetningen for å drive denne type salg er at man eier eller får låne fysiske aksjer i selskapet man skal selge short.

Det hadde ikke meklerhusenes kunder.

Ti ganger antallet
På oppgjørets dag viste det seg nemlig at mange av selgerne brøt verdipapirlovens krav for denne type handel. Det fikk Kredittilsynet på banen.

De skriver i en pressemelding:

«Undersøkelsene avdekket til dels omfattende brudd på verdipapirhandelloven (...) i perioden 12.03.08 til 09.04.08. (...) Posisjoner som fremdeles var udekkede per utgangen av 04.04.08 var til sammen i størrelsesorden 200 mill. aksjer, mens posisjoner som var udekkede per 09.04.08 (...) til sammen var i størrelsesorden 500 mill. aksjer. Antall utstedte aksjer var på disse tidspunktene fortsatt bare 47,4 mill. aksjer.»

Stikk i strid med gjeldende lover og regler hadde altså shortselgerne solgt 500 millioner aksjer i et selskap som bare har registrert 47,4 millioner aksjer.

Børsen varslet tilsynet
Det var Oslo Børs som sendte saken over til Kredittilsynet. Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs, sier til NA24 at han er fornøyd med at Kredittilsynet nå har kommet med sin dom.

- Det var forhold i denne saken som burde granskes nærmere, sier Olsen til finansnettstedet.

Meglerhusene som har fått kritikk av Kredittilsynet er SEB, RS Platou, Carnegie, ABG Sundal Collier, First, Fondsfinans, NRP Securities og Pareto.

Det eneste meglerhuset som holdt sin sti ren var DnB Nor Markets som flere ganger advarte egne meklere om det udekkede shortsalget.

Les mer om økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.