Mandag ble det satt ny topp 10-notering for tidenes høyeste strømpriser i Norge, og tirsdag er det meldt at et kaldt teppe vil legge seg over store deler av Europa.

Les også: Problemet ingen snakker om: Alle vil ha mer strøm, men all strømproduksjon er hatet

Samtidig er det meldt varmegrader langs store deler av kysten i Norge.

Så hvordan påvirker det strømprisene?

Strømprisen Nordpool melder at gjennomsnittsprisen på Sør- og Østlandet prisen faller fra 193 til 151 øre per kWh, før alle avgifter. Inkludert alle avgifter og nettleie, er det rundt 250 øre (nettleie varierer til dels mye).

Det blir ingen store strømtopper i løpet av dagen.

Samtidig er Vestlandet igjen nå på samme priser som resten av Sør-Norge, mens Nord-Norge fortsetter å ha vesentlig lavere priser enn resten av landet.

Kulden i Europa smitter i liten grad

Som følge av kuldebølgen er det meldt til dels høye priser i Europa, med tyske priser opp mot dobbelt så høyt som i Norge på ettermiddagen. Mens Tyskerne må betale 316 øre for strømmen mellom 17 og 18, koster det i Norge ganske nøyaktig halvparten.

Det betyr at Norge har gått fra å ha Europas høyeste strømpriser gjennom romjulen, til å igjen ha Europas laveste priser. Dette skjer ganske enkelt fordi prisene varierer mye mer i Europa enn i Norge.

Strømprisen betyr mindre for en del

I helga bestemte regjeringen seg for å oppjustere kompensasjonsordningen for høye strømrpiser ganske betraktelig. Tidligere fikk private husholdninger kompensert 55 prosent av prisen over 87,5 øre - mens denne satsen nå er økt til 80 prosent.

I praksis betyr det at man bare betaler 20 prosent av prisøkningen.

For bedrifter og de utenfor kompensasjonsordningen, må man fortsatt betale full pris.

Les også: Regjeringen tar større del av strømregningen