Ved inngangen av vinteren handlet det aller meste om høye strømpriser i Norge. Men etter nyttår har temaet dempet seg i nyhetsbildet: Årsaken er at prisene gjennom januar og februar senket seg noe fra fra ekstremnivåene i desember.

Snittpriser Sør-Norge (NO1) de siste månedene har vært som følger:

  • November: 133 øre
  • Desember: 221 øre
  • Januar: 176 øre
  • Februar: 151 øre
  • Mars (første 16 dager): 240 øre

Ekstremprisene er tilbake

Mars skulle bli den siste måneden med strømstøtte fra staten, og det var ventet at prisene skulle senke seg videre inn mot sommeren.

Men krisen i Ukraina har endret dette kraftig: To av de tre dyreste ukene med strøm i historien har truffet Sør-Norge. Kun én uke fra desember i fjor har vært dyrere.

Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømprisen i løpet av de 16 første dagene av mars, er på hele 240,5 øre per kWh. Om strømprisene holder seg på dagens nivå vil det dermed bli tidenes dyreste måned i Sør-Norge.

- Dette nivået det vil legge seg på

Karl Einar Svor i Gudbrandsdal Energi forteller til Nettavisen at det ser ut til å fortsette nettopp på dette nivået:

- Prisene vi ser nå handler om krig og frykt. I dag ser vi en liten oppgang i gassprisene, både fordi det er observert en liten nedgang i flyten fra Russland, men også litt fall fra Norge på grunn av vedlikehold. Vi tror på en stabilisering på det nivået vi ser nå. Tyskland vil ha mye å si for strømprisene i Sør-Norge fremover, og kontrakter for 2. kvartal selges nå på rundt 200 euro, sier han.

Strømprisene i Norge handler nå i stor grad om det som kalles «vannverdien», som handler om hvor mye vannkraftprodusentene tror de kan få solgt strømmen for i fremtiden. I terminmarkedet selges nå også prisene i april for rundt 170 øre pluss moms, rundt 212 kroner inkludert moms.

- Vi må samtidig huske på at forventningene til resten av mars er betydelig bedre enn de var for et par uker siden. Tyskland opplevde priser på det tredoble, sier Svor.

- Hva skal til for at markedet finner tilbake til normalen til sommeren? Er det bare en drøm?

- Strømstøtten ble jo nå utvidet, og det synes jeg var bra, for de strømprisene vi ser fremover tegner til at det vil være høye priser i hele den perioden

Fastprisene har økt kraftig

Tar man en titt på fastpriskontraktene er de økt ganske markant de siste månedene.

Ifølge Forbrukerrådets pristjeneste er de beste årslange fastpriskontraktene for tiden på rundt 175 øre per kWh, mens 6-måneders fastpris ligger på rundt 190 øre.