*Nettavisen* Økonomi.

«Masseødeleggelses- våpen» for unge

Fagdirektør, Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Foto: CF WesenbergKolonihaven

Fagdirektør i Forbrukerrådet om omstridt produkt rettet mot ungdom.

04.06.13 21:32

Fredag fortalte Dagens Næringsliv (DN) om at det norske finansieringsforetaket Folkia har spesialisert seg på bittesmå og superkorte lån – til skyhøy rente.

Folkia tar 452 kroner i renter og gebyrer for å låne ut en tusenlapp i én måned. Det tilsvarer en årlig, effektiv rente på 9.245 prosent.

I fjor tjente Folkia 10,6 millioner kroner før skatt. Godt hjulpet av høye rentesatser var renteinntektene ifjor på 112 millioner kroner, mens samlet utlån ved utgangen av året var på drøyt 75 millioner .

Tidligere Ventelo- og Telenor-topp Stig Herbern er styreleder og aksjonær i selskapet. Ifølge Herbern er det stor etterspørsel etter lånene og kundegrupopen bærer preg av å være stabil og lojal.

Fører ikke til gjeldsfellen
Folkia driver med konsesjon fra det norske Finanstilsynet, og har hovedkontor i Norge, men det er i Sverige interessen for slike sms-lån er størst. Det er også her bekymringen for de høye rentene er størst.

Folkiasjef og gründer Hördur Bender mener det blir feil å bruke for mye energi på å se på den effektive renten .

– Man kan leke med tall så mye man vil, og renter kan man regne på så mange måter. Men vi oppgir disse årlige, effektive rentene på våre hjemmesider i tråd med regelverket, og da blir det slike tall, sier han til DN. Han mener unge ikke havner i gjeldsfellen ved å ta opp lån på 3.000 kroner.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen deler ikke oppfatningen.

- Det er forskjell på hva som er riktig å gjøre og det som er lov å gjøre. At Folkia selger lån som har en rente på 9.245 er lovlig. Men er det riktig?, spør Jensen i en blogg.

Sovende lover om åger
Alle europeiske land har en lovgivning om ågerrenter. Norge også - i straffelovgivningen.

- De europeiske land bruker ikke lovgivningen. En rapport bestil tav EU konkluderer med at bestemmelsene kun fungerer som sovende lover.

- Det er politisk bevegelse for direkte regulering av utlånsrentene. Ikke alle ideene til løsning som luftes er gode. Men Forbrukerrådet ser positivt på en regulering som setter tak på hvor stor fortjenester utlånere kan ha. Det vil føre til at lønnsomheten på de mest risikable lånene forsvinner, og vi vil kunne unngå lån a la SMS, som Folkia tilbyr, skriver Jensen.

Masseødeleggelsesvåpen for unge
Han håper den islandske finansmannen Hørdur Bernder mislykkes i ambisjonen om å vokse i Norge.

- For produktene selskapet hans selger har vist seg å være et privatøkonomisk masseødeleggelsesvåpen for unge svensker og dansker, skriver Jensen.

Han viser til DNs opplysning om at i fjor var det 53.700 som ikke ble innfridd ved forfall.

- Prøver seg
- Vi bør også være negative til hvordan Folkia prøver stikke hull i bestemmelsene som pålegger låneytere å oppgi årlig effektive rente som pris på låneprodukt. Bender prøver seg nok en gang når han sier at deres produkt ikke lar seg presentere på normal måte. Men visst er årlig effektiv rente en eksellent indikator på hva Folkia tilbyr og selger. Selskapet har et helt ubegripelig dyrt produkt, som bare tjener Folkias interesser, som samfunnet neppe trenger - og som forbrukere bør styre unna, avslutter Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag