– Vi ser dessverre at mange har sneket på toget i perioden vi ikke hadde billettkontroll, sier kommunikasjonssjef Nina Schage hos Vy, til Nettavisen.

Saken ble først omtalt av Drammens Tidende.

Billettkontroller ble nemlig en utfordring når myndighetene innførte strenge smittevernsråd, som innebar at det skulle være god avstand mellom folk. Både Ruter og Vy besluttet å droppe billettkontroller for en periode - noe mange så på som en økonomisk fordel.

Les også: Ruter innfører regler i kollektivtrafikken: Vil merke hvor det er lov å sitte

Mange har sneket

Hvor mange av de som reiste med toget uten billett i perioden fra midten av mars til 27. april, kan ikke Schage gå ut med. Men det skal dreie seg om ganske mange totalt sett.

- Vi har ingen konkrete tall på det, men vi har registrert at mange flere har reist med oss enn antallet billetter vi har solgt, forteller hun til Nettavisen, og sier at det er veldig uheldig for dem.

- Vi har mistet store inntekter allerede siden vi har hatt så få passasjerer, i tråd med myndighetenes råd om ikke å reise kollektivt, pluss at mange er permitterte. Når da i tillegg mange av de få som reiser ikke kjøpte billett, så er det selvfølgelig veldig dramatisk for oss, sier Schage til Drammens Tidende.

Les også: Slik skal selskapene kompensere reisende for å hindre at syke tar fly og tog

Selv om Vy har oppfordret passasjerene til å kjøpe billett digitalt, og uoppfordret vist den til konduktøren, har likevel få passasjerer valgt å gjøre det.

Smittevern i fokus

Nå som Vy har startet opp med kontroller igjen, både på togene og en del av stasjonene, ser de at færre sniker.

- Vi er glade for at vi nå kan ha kontroller igjen, sier hun til Nettavisen.

Kontrollene vil bli gjennomført på togene, med god avstand mellom passasjerer og konduktører. På stasjoner hvor det er mulig, skal de også kontrollere reisende før ombordstigning.

- På alle stasjoner hvor det er praktisk mulig, hvor vi klarer å sluse passasjerene inn toget ett sted, skal vi ha kontroller. Det gjelder for eksempel Oslo S og Drammen, forteller Schage.

Vy har samtidig markert halvparten av setene, som ikke kan brukes av smittehensyn, og så selger de kun halvparten av billettene på tog hvor det er setereservasjon.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Kontroller i Oslo

Også Ruter har gjenopptatt billettkontrollene i Stor-Oslo igjen, noe de gjorde i slutten av april. I første omgang skal det imidlertid ikke kontrolleres inne på buss, trikk og T-bane.

Kontrollene skal gjennomføres ute før passasjerene går om bord, og i instruksen til kontrollørene står det at de skal overholde et knippe smittevernregler, skrev NTB da nyheten kom.

Ruter stanset midlertidig med billettkontroller fordi selskapet ikke ville risikere å bidra til å spre smitte da de strenge koronatiltakene ble innført i mars.