Etter noen dager med mildvær, nedbør og lave priser, er strømprisene i Europa igjen i ferd med å skyte i været.

Les også: NVE ble tatt på senga av energikrisen

Gjennomsnittlig spotpris i hele det europeiske markedet var i helga rundt 20 øre per kWh, men torsdag er den økt til hele 95 øre.

I Sør-Norge har den hele veien vært vesentlig dyrere enn gjennomsnittsprisen, og torsdag må Sør-Norge leve med priser på opp til 1,23 kroner per kWh. Med avgifter og nettleie betyr det i overkant av to kroner.

Markedet tror ikke lenger på for lite strøm

Men NVE kommer onsdag med gode nyheter: Faren for skyhøye priser og strømrasjonering er i ferd med å forsvinne fra markedet.

- Kontraktene for nordisk og tysk kraft for 2022 fall med henholdsvis 10 og 20 prosent i forrige uke. Forventningene om mildere vær og mindre knapp ressurssituasjon i brenselsmarkedet fremover er en viktig grunn, melder NVE.

Store mengder regn i forrige uke

Været har hatt en stor del av æren for at mange i forrige uke fikk et lite pusterom for de ekstremprisene man hadde i starten av oktober. Spesielt Vestlandet har opplevd noen svært våte dager.

Men mye regn har ikke hjulpet mye tidligere denne høsten, og beskjeden har vært at det har regnet på «feil» sted for å få effekt.

Nå kan derimot NVE melde at regnet ser ut til å ha truffet der det har vært behov. Fyllingsgraden i norske vannmagasin fikk seg en kraftig økning på hele 3 prosentpoeng i forrige uke. Til sammenligning økte den bare 0,7 prosent uken før.

Fyllingsgraden har økt fra 68,3 til 71,3 prosent.

Dette er fortsatt langt under normalen for tiden, som er rundt 82 prosent, men det er solid skritt opp fra de historisk lave nivåene som har vært de siste månedene.

Nå er det bare prisområde NO5 (Vest-Norge) hvor det er under de historiske bunnivåene, med en fyllingsgrad på 61,4 prosent.

I Nord-Norge er magasinene for tiden 83,2 prosent fulle.

Les også: Ny nettleie i januar: - De som ikke har råd, får ekstraregningen