Hos den globale lavpriskjeden Aldi i Tyskland har solsikke- og rapsolje blitt mangelvare. Sammen med det tyske supermarkedet Rewe har de satt opp prisene, og rasjonerer nå mengden matolje som selges per husholdning.

Det skriver det tyskspråklige finansbladet focus money online.

Tyske Aldi er representert i de fleste europeiske land, samt Sverige, Danmark, Kina, USA og Australia.

Solsikkeolje er også en viktig matolje i Norge. Norske dagligvarekjeder sier til Nettavisen at det foreløpig ikke er aktuelt å innføre salgsrestriksjoner.

– Det er ikke aktuelt å begrense salget av solsikkeolje i våres butikker, sier kommunikasjonssjef, Kine Søyland i Norgesgruppen. Selskapet står blant annet bak kjeder som Kiwi, Meny og Bunnpris.

Les også: Prissjokk hos Extra og Rema: – De utnytter situasjonen

Krig og vestlige sanksjoner

OVID - Verband der ölsaatenverarbeitenden Industrie in Deutschland - som er en sammenslutning av oljefrøforedlingsindustrien i Tyskland, melder at forsyningene med solsikkeolje fra Ukraina for lengst har stoppet. Dermed går solsikkeolje mot å bli mangelvare i tyske matbutikker.

«Beholdningene vil trolig vare i noen uker» sa Ovids administrerende direktør Gerhard Brankatschk, til focus money online.

Det er nå godt over en uke siden råvarehuset, Harlemgruppen, uttalte at de ikke lenger får tilbud på verken solsikke-eller rapsolje.

Vestens sanksjoner mot Russland fører blant annet til at europeiske havner ikke vil ta i mot varer fra Russland.

– Det innebærer at importlast til Russland må bli værende om bord, uttalte Christopher Harlem, administrerende direktør i Harlemgruppen, til Nettavisen,

Ifølge den tyske oljefrøforedlingsindustrien står Ukraina for 51 prosent og Russland for 27 prosent av verdens solsikkeproduksjon.

I Tyskland står 94 prosent av landets solsikkeoljebehov av import. Kun seks prosent av oljen kommer fra det tyske landbruket.

Les også: Shipping-problemer: – Varene har mugg på seg når de kommer til Norge

– Nok mat til alle

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, opplyser at solsikkeolje er et stort produkt. Kjeden selger rundt flere, hundre tusen flasker i året.

– Coop handler solsikkeolje på tidsbestemte kontrakter, og ut fra den informasjonen vi har i dag så får vi de varene vi skal ha fremover. Det er ikke vurdert begrensninger overfor kunder, sier han, og tilføyer:

– Det virker som kundene har tiltro til at vi følger matvaresituasjonen, og har erfart fra pandemien at det er nok mat til alle, sier han.

Les også: Ukraina-krigen: Mattilsynet med viktig beskjed til matprodusentene

Begynner å gå tomme i Spania

Søndag meldte mattilsynet at flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer og innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser.

NTB melder at spanske matbutikker begynner å gå tomme for mel og solsikkeolje som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Ukraina har tidligere dekket hele 62 prosent av Spanias etterspørsel etter solsikkeolje, og landet er også en av verdens største eksportører av hvete og mais.

Spanjolene har den siste uka hamstret store mengder mel og solsikkeolje, og i stadig flere matbutikker er hyllene nå tomme både for olje, og for havregryn og kornprodukter som pasta. Noen butikker har innført en grense og selger kun fem liter solsikkeolje per person.