I takt med økende strømpriser, har rådene fra Mathias Nilsson blitt mer og mer ettertraktet. Fra mai 2021 til januar 2022 vokste Facebook-gruppen hans Prismatch Strøm fra 7.500 medlemmer til nær 60.000 medlemmer.

Gjennom gruppen kan forbrukere få hjelp til å tyde sin egen strømregning og kvitte seg med unødvendige kostnader ved hjelp av gratis, uavhengige råd og folkeopplysning.

I høst inngikk Prismatch Strøm et samarbeid med strømselskapet Elekt, og opplyste på egne sider at de ville tjene 100 kroner for hver nye kunde de skaffet strømselskapet. Gründerne forsikrer imidlertid kundene om at Prismatch Strøm fortsatt vil være objektive.

«Strømmarkedets Robin Hood»

Den tidligere strømselgeren ble gjennom fjoråret profilert som Norges første strøm-influenser i mediene: I E24 er Mathias Nilsson influenseren som tapper Fjordkraft og Norgesenergi for millioner og i Klassekampen er han «strømmarkedets Robin Hood».

Nettavisens spaltist Sløseriombudsmannen hyller Nilsson for å gjøre jobben norske byråkrater og politikere skulle ha gjort for lenge siden.

Ekspertene mener strøm-influenser Nilssons troverdighet som uavhengig rådgiver er i spill når han inngår et samarbeid med et strømselskap.

– Så snart noen har et inntrykk av at han trekker frem samarbeidspartneren Elekt og heller burde trukket frem noen andre, vil han få problemer. Det vil kreve enormt mye av hans integritet, og Nilsson må være veldig bevisst på hva han foretar seg, sier Astrid Valen-Utvik, siviløkonom og strategisk rådgiver innen sosiale medier.

– Nilsson kan godt mene selv at samarbeidet er uproblematisk, men jeg vil mene at det undergraver hans egen troverdighet når han ikke kan si at han er helt uavhengig og fri for koblinger til bransjen. Forbrukerne han henvender seg til er helt avhengig av å vite om han er objektiv eller om han er ute etter å selge et produkt, sier Gunnar Bodahl-Johansen, etikk-ekspert med lang fartstid i mediebransjen.

– Nilsson kan virke som en som vil rydde opp i for mye falsk markedsføring på et område der forbrukerne nå fralures penger. Men han tråkker selv over noen grenser hvis hans egen rolle ikke alltid er tydelig, sier Thor Øivind Jensen, statsviter fra Universitetet i Bergen og forbrukerekspert.

– Folk må velge selv

Nilsson selv understreker at han ikke forteller folk hva de skal gjøre.

– Mener du at du er objektiv som rådgiver?

– Ja, selvfølgelig er jeg det. En avtale er en avtale, og vi er helt åpne om at vi får hundre kroner per kunde. Det hadde vært verre om vi ikke hadde fortalt det, sier Nilsson og fortsetter:

– Folk må velge selv. Vi har spart medlemmene for over 400 millioner kroner. Elekt har en avtale som ikke gir dem noe i profitt, og du er sikret «Riktig Strømhandel» i 24 måneder.

Riktig Strømhandel er en sertifiseringsordning og et slags kvalitetsstempel som Prismatch Strøm og Nilsson selv har utformet. Så langt er samarbeidspartneren Elekt eneste medlem i det Nilsson håper kan bli en ny bransjestandard for etisk strømhandel.

– Hvorfor er det kun Elekt som er sertifisert?

– Det er fordi vi ikke har hatt kapasitet til å kontakte andre strømselskaper ennå. Vi ønsker andre velkommen, men hvem tror du tør å være med på Riktig Strømhandel?

Nilsson mener strømgiganter som Norgesenergi og Fjordkraft trolig ikke ville blitt med på vilkårene som kreves for å få selskapets sertifisering.

Prismatch Strøm-gründeren oppgir at han ikke vet hvor mange han har vervet til sin samarbeidspartner Elekt. Nilsson forteller at han står helt inne for produktet Elekt selger.

– Hvis jeg anbefaler noe som er dårlig, er det «game over». Det er så mange «haters» som håper det skulle gå til helvete med meg. Men det gjør det ikke, fordi jeg har en unik kompetanse. Jeg har møtt over 100.000 mennesker og har lest over 100.000 strømfakturaer, sier strøm-influenseren.

– Det er umulig

Rådgiver Astrid Valen-Utvik registrerer at Nilsson raskt har klart å bygge opp en stor følgermasse på sosiale medier, slik at han faktisk har påvirkningskraft på hva forbrukere og strømselskapene foretar seg.

– Han har helt sikkert erfart hvor mye en slik gruppe krever av ham, og det er helt greit å forsøke å tjene penger på alt arbeidet han legger ned. Men når han har valgt denne modellen med samarbeid med én av aktørene i strømbransjen, må han være ekstremt påpasselig med at ikke alle hans råd fremover handler om Elekt, sier Valen-Utvik.

– Er det mulig å kombinere rollen som objektiv rådgiver og betalt samarbeidspartner?

– Ja, jeg mener standhaftig at det er mulig. Men det krever enda mer av ham nå som han får kickback fra én aktør. Han vil måtte være svært presis for at hans integritet ikke skal stå på spill, sier Valen-Utvik.

Etikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener kombinasjonen er umulig.

– Det går løs på alt vi vet om troverdighet og uavhengighet. Nilsson kan ikke fremstå som en uavhengig influenser og samtidig motta betaling fra et strømselskap. Det er umulig, sier han.

Thor Øivind Jensen, førsteamanuensis emeritus ved UiB, mener Nilsson må være ekstremt tydelig om samarbeidet med Elekt. Hvis han blir utydelig, kan det være brudd på markedsføringsloven.

Nilsson sier til Nettavisen at han alltid merker reklame, både i kommentarfelt og i innlegg på Prismatch Strøm.