SCANDIC HOTEL (Nettavisen): En måned før jul viser tall Nettavisen har hentet inn fra Frelsesarmeen at matkøene vokser landet rundt.
Rykende ferske tall viser denne nedslående statistikken over hvor mange i Norge som står i matkø:
Oslo: 400–500 i vår, 790 så langt i november.
Bergen: 207 husstander i juli, 398 hittil i november.
Trondheim: En økning i matutdeling på 375 prosent. 40 i snitt første halvår, nå 190.
Tromsø: 75 november 2021, nå 165.
Stavanger: 200 tidligere i høst, nå mellom 300 og 400.
Asker: 60–70 første halvår, 115 så langt i november.
Moss: Økning fra 195 til 600 siste året.
Stord: I underkant av 200 i vår, nå 400–500.
Skien: 120 i vår, nå 300.
– Det er voldsomt alvorlig
Dette konfronterte vi SV, som er i intense forhandlinger med regjeringen om neste års statsbudsjett, om.
– Lysbakken, vi har hentet inn tall fra Frelsesarmeen som viser at matkøene i hele landet har vokst drastisk siden i sommer. Hva vi SV nå i forhandlinger med regjeringen gjøre med dette?
– Det er voldsomt alvorlig det vi ser nå, med matfattigdom i Norge som rammer uakseptabelt mange mennesker. Det betyr at det de med minst har å leve for, må opp. Det er den eneste kortsiktige løsningen. Derfor foreslår vi en rekke økninger i trygder og ytelser fordi de over tid er holdt altfor lave. Nå viser det seg veldig tydelig at det ikke er nok å leve av for veldig mange mennesker, sier han til Nettavisen.
Se hele videointervjuet her:
– Økt sosialstøtte og økt barnetrygd, kan det komme nå som resultat av forhandlingene?
– Det er to eksempler på noe vi har foreslått i vårt budsjett. Vi har pekt på barnefamilier, minstepensjonister og uføre. Det er den type løsninger vi ønsker, så er det selvsagt et forhandlingsspørsmål med regjeringen. Men dette har veldig høy prioritet for oss.
– Skandaløst
– Hvor viktig er det at du får til noe her?
– Det er veldig, veldig viktig for oss fordi dette er det store spørsmålet akkurat nå. Jeg synes det har vært helt skandaløst å se hvordan debatten etter statsbudsjettet har vært dominert av skatteklaging fra rike mennesker og mektige næringer, samtidig som det Nettavisen peker på nå, matkøene bare har vokst. Det er selvfølgelig det vi må være mest opptatt av, og ingen skal være i tvil om at det er det vi er mest opptatt av når vi forhandler budsjett.
Les også: Frp vil ha makspris, men bare i et halvt år: – Tjuvtriks
– Frelsesarmeen peker også på at det er altfor mye byråkrati i Nav-systemet; det er vanskelig å finne fram, folk gir rett og slett opp. Hva vil dere i SV gjøre for å løse opp i den floken?
– Det er helt riktig og noe SV har påpekt i mange år. I tillegg til at ytelsene og stønadene ofte er for lave, er det for mange av dem som ikke når fram til de som kunne brukt dem. Det betyr at det må ryddes opp i systemet. Min oppfordring til regjeringen er å se på hva som kan gjøres av strakstiltak. Her er det ikke tid til lange kommisjoner og utredninger, Nav-systemet må gjøres mer tilgjengelig og mer forståelig.
– Det er langt igjen
– Hva kan du si om hvor forhandlingene står akkurat nå?
– Det er jo det kjedelige, da. Jeg kan ikke si så mye om det. Men vi har holdt på lenge. Det var vi forberedt på. Sånn er det med slike forhandlinger, de er vanskelige – uten at det er noe dramatisk. Sånn er det alltid. Men selv om det er krevende, har jeg tro på at vi skal få til en budsjettavtale, selv om det er langt igjen.
Les også: Spiller en avgjørende rolle – varsler allerede omkamp om dette
– Går det fremover?
– Ja, men det er langt igjen.
Innen 31. desember må partene være enige, skal de sikre et budsjett for 2023.