– Jeg hadde trodd at Kiwis prislås skulle dempe prisveksten noe. Men dette viser bare at kjedene har satt opp prisene på andre varer, sier dagligvareekspert Ivar Pettersen hos Alo Analyse.

Han er overrasket over den svært kraftige prisøkningen på mat fra mars til april på 2,5 prosent.

Nå mener Pettersen prisene skal videre opp, fordi prisindeksene viser at dagligvarekjedene fortsatt ikke har økt prisene like mye som kjedenes egne kostnader har økt.

Les også: Advarer: Det som skjer i Kiwi-butikkene nå er dårlig nytt

Sjelden kraftig prisvekst

Prisveksten i Norge fra mars til april var på 1,1 prosent, og matvarepriser bidro mest til oppgangen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Matprisene økte med 2,5 prosent. Det har knapt skjedd før.

– Kun én gang tidligere er det målt en større månedsendring fra mars til april, så det kan tyde på at det er mer enn bare oppgangen etter påsketilbudene som ligger bak den store prisoppgangen, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SBB i en pressemelding.

Den høye månedsveksten trekker også opp årsveksten for mat og drikke. Fra april i fjor til april i år har matprisene økt med 10,5 prosent.

Les også: Forsvaret får potet-refs

Tallene som gir dyster spådom

– Selv om matprisene har økt kraftig nå, er det fortsatt et etterslep, fordi leverandørprisene over tid har økt mer enn prisene i butikkene, sier dagligvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse.

Han har studert prisstatistikkene. Pettersen ser at det fortsatt er et stort gap mellom prisøkningene butikkene har hatt på varene de kjøper inn sett opp imot prisene forbrukere må betale i butikken.

– Innkjøpsprisene har økt med 18,5 prosent for butikkene de siste 12 månedene, mens prisene i butikkene bare har økt med 10,5 prosent, sier Ivar Pettersen.

Det er med andre ord fortsatt et gap som gjør at butikkene ikke har fått dekket inn kostnadsøkningen de har hatt det siste året.

– Dette tror jeg betyr en fortsatt sterk prisoppgang på mat, sier Pettersen.

– Se til andre land

Også professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Foros, tror på videre prisoppgang.

– Ser vi på landene rundt oss , har de aller fleste hatt langt kraftigere prisøkninger på mat enn her i Norge, sier Foros

Han er ikke overrasket over at prisene økte mye sist måned, og han forventer altså videre prisvekst.

– At kjedene holdt igjen 1. februar og valgte ikke å sette opp prisen, betyr at det er et etterslep. Kjedene trenger å få dekket sine økte kostnader, sier Foros.

– Vi må regne med fortsatt prisvekst på mat, tilføyer han.

Foros peker på at det normale er at prisene er kraftig opp i februar for så å falle fram til juli. Da prisene pleier å gjøre et nytt hopp.