Sist helg tok Søby med seg mannen, datteren på fem år og en venninne av henne til Hunderfossen ved Lillehammer. Prislappen ble på nesten 4000 kroner uten overnatting.

- Jeg synes det er for dyrt. Ikke bare koster det for inngangsbilletten, men det går jo fort mye penger når man kommer inn også, sier hun til Nettavisen.

For kombibilletten som sikret dem én dag i Hunderfossen Eventyrpark og én dag på Barnas Gård, måtte de ut med 3872 kroner for fire personer, ettersom alle var over 120 centimeter. Dette var inkludert avbestillingsforsikring på 392 kroner. Nettavisen har sett kvitteringen.

I tillegg betalte de 777 kroner for å telte i to netter på campingplassen like ved. Totalt måtte de da ut med 4649 kroner.

Les også: Gikk på aksjesmell da han var 16 år. Nå trives Hallgeir Kvadsheim best med et liv med lav risiko

1900 kroner for én dag

Skal fire personer over 120 centimeter tilbringe en dag kun i eventyrparken, må de ut med nesten 1900 kroner i august, viser Nettavisens prissjekk.

Lenger ned i saken kan du se en oversikt over prisene på norske familieparker. Nesten 1000 kroner skiller den dyreste og rimeligste, for to voksne og to barn.

Selv om det koster mye bare for gå inn i parken, går det fort enda mer penger til mat, is og eventuelt suvenirer. Søby opplever at Hunderfossen eventyrpark legger opp til at man skal bli fristet når man går ut av attraksjoner i parken.

- Du må gå gjennom en kiosk på vei ut av flere attraksjoner, så det er lagt til rette for at de skal tjene ekstra penger. Barna blir jo fristet, så det er salgstriks «de luxe», sier Søby, og forklarer:

- Da vi hadde vært i prinsessetårnet, måtte vi gjennom en kiosk som solgte kroner, kjoler og annet «stæsj».

Grillavgift

Ikke bare det, men grilling av medbrakt mat koster også penger. Tidligere år når Søby har besøkt Hunderfossen, har det vært gratis å grille.

- Det koster én krone per minutt du griller. Når du betaler så mye for å gå inn, så er det unødvendig å ta ekstra for det, synes jeg, sier hun.

Les også: Flere nordmenn har stor tro på bedret økonomi

Selv om Søby skjønner at det koster litt å være i fornøyelsesparker, mener hun det er for dyrt når det kommer opp i 4000 kroner for en småbarnsfamilie.

- Jeg har forståelse for at det sikkert koster mye å drifte og drive sånne parker, men ved å prise inngangsbillettene så høyt, er det ikke gitt at alle har råd til å dra, sier hun.

Selv om man kan ha med seg mat, blir det likevel gjerne til at man handler noe i parken, påpeker Søby.

Du kan lese tilsvar fra Hunderfossen lenger ned i saken.

Nedenfor har vi gjengitt prisene for å komme inn på norske fornøyelsesparker. Polar Park kommer best ut når vi ser på billetter for to voksne og to barn. Dyreparken i Kristiansand er dyrest.

- Avklar forventningene

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand sier at det er viktig at foreldrene forventningsstyrer barna i forkant av turen til en fornøyelsespark.

- Ta en prat om at grunnen til at man er der, er for å benytte seg av attraksjonene - ikke for å kjøpe ting, sier hun til Nettavisen.

Tydelige forventninger kan gjøre barna mindre skuffet om de ikke får kjøpe en prinsessekjole eller Kaptein Sabeltann-sverd. I tillegg er det lurt å planlegge dagen godt, så man har med nok mat til hele dagen.

- Har man med mat og vannflaske som kan fylles på, slipper man å bruke unødvendige penger på det. Da kan dere heller unne dere en is i løpet av dagen, sier hun.

Pakke

Tvetenstrand forstår imidlertid at det kan være vanskelig å å ha med barn gjennom kiosker på vei ut fra attraksjoner, men det er en del av pakken. Fornøyelsesparker har også tapt en del inntekt på grunn av koronapandemien, påpeker hun.

- Det kan være lurt å forklare barna at det koster mye penger å dra til en fornøyelsespark, og at dette er noe dere har spart til. Da kanskje barna setter mer pris på turen også, sier Tvetenstrand.

Det er uansett viktig å legge opp turen etter egen lommebok, og ikke sammenligne seg med andre, oppfordrer forbrukerøkonomen. Hun påpeker samtidig at det er lurt å se etter rimelige overnattingssteder - det er gjerne dyrt like ved parkene.

Les også: Endrer innreiserestriksjonene – flere ferieland blir oransje

Forstår at foreldre føler et press

Markedssjef Espen Rønning i Hunderfossen sier at de har forståelse for at det for mange kan være dyrt å komme inn på fornøyelsesparker.

- Men slik det er hos oss og mange andre, så er attraksjonene gratis hele dagen når du først har kommet inn. Man trenger ikke bruke mer penger, sier han til Nettavisen.

Les også: Far og datter reiser 700 mil i bobil Norge rundt - se turen minutt for minutt

Ved utgangen av noen attraksjoner er det som nevnt kiosker som selger is og suvenirer, blant annet. Dette er etterspurt av flere, ifølge Rønning.

- Jeg skjønner at det kan være et press på foreldrene når man går gjennom butikkene, men det er jo likens i dagligvarebutikken når man går forbi isdisken, sier han.

- For mange er det en del av opplevelsen å kunne kjøpe med seg suvenirer og minner fra parker, legger han til.

Han bekrefter også at man må betale én krone per minutt man benytter seg av grillene i parken, men forklarer at koster å holde dem rene og pene.

Selv om det koster en del å komme inn i parken, både i Hunderfossen, Tusenfryd og andre parker, har det vært stor pågang i sommer. Flere har opplevd å ikke få billetter, og pågangen merkes også i Hunderfossen.

- Vi har vært utsolgt store deler av juli, slik at vi dessverre må takke nei til flere titall gjester hver dag. Dette er tapte inntekter for Eventyrparken, sier Rønning.

Han sier at de har begrenset kapasiteten i parken, og tar inn færre enn i et normalår, på grunn av énmetersregelen.