- Jeg er selvfølgelig veldig lei meg for denne situasjonen, men det er dessverre ingenting vi kan gjøre med politiske endringer som har påvirket selskapet på et dramatisk negativt vis, sier Morten Hansson, sjef i Net Trading Group, til Nettavisen.

Selskapet Net Trading har besluttet å avslutte virksomheten Maxgodis og selge Maxsnus.

Det svenske selskapet jobbet hovedsakelig med å selge billige godteri og snus til nordmenn på nett. Etter fjerningen av 350 kroners-grensen på varer fra Sverige til Norge fra nyttår, har prisene blitt så høye at det ikke lenger går rundt for selskapet.

Umulig

Slik Nettavisen skrev før nyttår, vil selv en vanlig plate Stratos, bestilt fra Sverige, koste over 400 kroner med den nye reglene. For Maxgodis, som altså selges godteri til nordmenn fra Sverige, er det dermed umulig å fortsette.

Les også: Pristest av grensevarer: Her er varene du absolutt ikke bør handle i Sverige

- Styret fortsetter nå gjennomgang av selskapets muligheter. En kontrollert avvikling må overveies, eventuelt avnotering av selskapet om man ikke skaper ny virksomhet i NTG, heter det i en melding.

De er tydelig på at det er endringe i norske avgifter, og fjerning av 350-kronersgrensen, som er den direkte årsaken til at Maxgodis legges ned.

Les også: Hudfletter grensehandel-politikken: - Feigt, arrogant og kunnskapsløst

- Som tidligere meddelt, besluttet den norske regjeringen å ta vekk momsfritaket for innkjøp fra utlandet på 350 norske kroner, med effekt fra 1. januar 2020. Det gjorde at Maxgodis innførte en ny forretningsmodell, men det har vist seg at salget ikke oppfyller de forventningene selskapet hadde ved starten av året, skriver selskapet videre.

Styret har også akseptert et bud fra «en ekstern part» på den norske datterselskapet Net Trading Norway, Maxsnus.no, på 1,2 millioner norske kroner.

Les også: Stratos til 440 kroner: Posten advarer mot sjokkgebyr fra nyttår

Sjokkgebyr

De siste årene har stadig flere nordmenn handlet matvarer, spesielt sukkervarer, som sjokolade og annet godteri på nett fra Sverige. Så lenge du handlet for under 350 kroner, inkludert frakt, trengte du ikke å betale norske avgifter knyttet til toll, merverdiavgift og sukkeravgift. Neppe noen bedrift har benyttet dette i større grad enn Maxgodis, som åpent reklamerte for hva du kunne få til under 350 kroner på deres sider.

Les også: 350-kronersgrensen forsvinner - dette skjer med pakkene fra småbutikkene

Denne muligheten forsvant brått 1. januar i år, ettersom regjeringen bestemt at du må betale toll og merverdiavgift på alle næringsmidler og dessuten sukkeravgift på alle varer som rammes av den fra første krone. Maxgodis ble rammet av alle disse avgiftene.

Les også: Tolletaten dekket til sju kameraer langs norske veier etter at Nettavisen begynte å stille spørsmål

Det som virkelig svidde mest var likevel gebyret som Posten tar for fortolling på 299 kroner. Dette vil gjelde uansett hvor billig varen er. En sjokoladeplate til 30 kroner, vil dermed koste mer enn det tidoble i sluttpris.