– Utsettelsen vi foreslår kan være forskjellen på konkurs og å overleve for flere i utelivsbransjen, sier Rauand Ismail, stortingsrepresentant for MDG, til NTB.

Onsdag legger han fram følgende forslag for Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen utsette skatt- og avgiftsinnbetalingen for serveringsbransjen som forfaller i midten av januar. Det skal ikke betales renter av denne utsettelsen».

Les også: Vil innføre svært populært og kontroversielt alkohol-tilbud

– Redningsaksjon

Ismail viser til at skjenkeforbudet har satt mange serveringssteder i en skvis.

– Da flertallet på Stortinget sa nei til å oppheve skjenkestoppen, satte de en hel næring i en nesten umulig situasjon. Jeg håper derfor vi får med oss stortingsflertallet på denne redningsaksjonen for barene og restaurantene, sier han.

Fram til i fjor sommer var det mulig for bedrifter å søke om utsettelse av skatter og avgifter, men denne ordningen ble ikke forlenget. Fremskrittspartiet har tidligere tatt til orde for å blåse liv i den igjen.

Regjeringen sa før jul at den vurderer å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke om utsettelse, men det har foreløpig ikke skjedd.

Les også: Stephen Ackles truer med å forlate Norge hvis ikke musikkbransjen snart får hjelp

Skylder 4,5 milliarder

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har imidlertid lovet at restaurant-, kultur- og utelivsbransjen vil få utbetalinger gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet i løpet av januar.

For mange aktører vil ikke det være nok, mener Ismail.

– MDG har fått mange henvendelser fra desperate mennesker som ser at levebrødet deres er i ferd med å forsvinne, sier han.

Per september 2021 hadde i overkant av 10.000 aktører fått midlertidig utsatt betalinger av skatter, avgifter og enkelte andre krav, viser tall fra Skatteetaten. Beløpet de skyldte var på det tidspunktet vel 4,5 milliarder kroner.

Les også: Støre og oljefondssjefen snakket om Stoltenberg som sentralbanksjef