NRK melder tirsdag morgen om et hittil ukjent brev som kaster nytt lys på saken om lovbruddene i Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune.

Les også: Rapport bekrefter manglende styring og kontroll i Energigjenvinningsetaten i Oslo

Tidligere har mediehuset avdekket en kvart million brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Oslo kommune, og det er snakk om tusenvis av lovbrudd.

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) har hele veien hevdet hun ikke var kjent med omfanget, og ga Arbeidstilsynet beskjed om at hun manglet tilfredsstillende oversikt over lovbruddene.

Men brevet NRK har fått tilgang på viser at hun hadde sittet på en detaljert oversikt i over et halvt år.

– Dette fremstår som et teater fra byrådens side for å unngå en stor skandale, sier Høyres gruppeleder Øystein Sundelin til NRK.

I september skrev byrådsavdelingen til Berg i et brev til Arbeidstilsynet følgende:

«Byrådsavdelingen understreker at vi på nåværende tidspunkt ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang av brudd på arbeidstidsbestemmelsene i Energigjenvinningsetaten», skrev Bergs byrådsavdeling i september.

Men allerede i februar hadde byrådsavdelingen mottatt et dokument på to og en halv side med detaljert oversikt over brudd på arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjennom to år.

Dokumentet viste at etaten hadde brutt loven 730 ganger i løpet av 2017 og 2018.

Byråd Lan Marie Berg er for tiden sykmeldt. Fungerende miljøbyråd Hanna Marcussen (MDG) svarer dermed i hennes sted.

– Dette dokumentet inneholdt informasjon om mulige lovbrudd. Derfor mente vi det ikke ville vært riktig å gi innsyn i det før rapporten forelå og dette var undersøkt, sier Marcussen til NRK, før hun fortsetter:

– Da vi fikk forespørselen fra Arbeidstilsynet svarte vi at vi ikke hadde kvalitetssikrede tall. Det var et ærlig svar. Samtidig ba vi dem også ha direkte kontakt med etaten, noe de hadde.

Les også: Høyre vurderer mistillit mot MDG-Berg: - Har ikke vurdert min stilling