Gå til sidens hovedinnhold

MDG-bønn til oljeministeren: - Sjekk kildene deres!

MDG-topp Arild Hermstad mener Det internasjonale energibyrået er en lobbyorganisasjon. Oljeminister Kjell-Børge Freiberg mener påstandene mangler rot i virkeligheten.

Nylig uttalte oljetoppen for Det internasjonale energibyrået (IEA) Neil Atkinson at en norsk utfasing av oljeproduksjonen ikke ville påvirke verdens tilsynelatende ustanselige behov for olje. IEA spår, til tross for ambisiøse mål om utslippskutt, at verdens oljeetterspørsel fram mot 2040 vil øke med 12 prosent.

IEA møter motbør fra norske DNV GL, som mener vi vil se en 'topp' i oljeetterspørsel i løpet av 2020-årene, før den gradvis vil synke til halvparten av dagens nivå i 2050. Nå mener Miljøpartiet De Grønnes (MDG) talsperson Arild Hermstad at bransjen bør slutte å lytte til IEAs spådommer.

- Min bønn til oljebransjen og oljeministeren er å lytte til andre enn IEA - og heller se til Bloombergs og andres fremskrivninger, sier Hermstad, som onsdag ble oppnevnt til byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Nylig arrangerte Olje- og energidepartementet et oljemarkedsseminar i samarbeid med IEA. Både statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) refererte i fjor høst til IEAs anslag, som sier at verden vil trenge 70 millioner fat olje per dag i 2040.

- Hva er galt med IEAs spådommer?

- IEA er en del av oljebransjen selv. De har interesse av å øke tilbudet etter olje. Organisasjonen har alltid hatt stor lobbykraft, som handler om å fremsnakke energitilbudet, og da spesielt fossil energi, sier Hermstad.

Les mer: Britisk energitopp advarer norske miljøforkjempere: - Vil ha null effekt

- Bommer kolossalt på fornybar-spådommene

Det internasjonale energibyrået ble opprettet i 1974 av 23 land i OECD i kjølvannet av oljekrisen tidlig i 1970-årene. Hensikten var å samle, dele og komme med fremskrivninger av energi-relaterte mønster og informasjon. Målet var å minske risikoen for, og helst unngå, en ny oljekrise. Siden den gang har IEA blitt sett på som en høyst respektert kilde til analyser og data - blant annet gjennom organisasjonens årlige World Energy Outlook.

En rapport fra 2015 viser imidlertid at IEA over flere år har bommet grovt på potensialet til sol- og vindenergi. Analysene er utført av finske forskere fra Lappeerenranta University of Technology og den Berlin-baserte tenketanken Energy Watch Group. Flere har, både før og etter, rettet kritikk mot IEA for å bomme på fornybar-anslagene.

- Til tross for et raskt voksende sol- og vindmarked, har IEAs World Energy Outlook dramatisk undervurdert fornybarsektorens potensiale, noe som har ført til beregninger som har vært helt feil, sa artikkelforfatter og universitetsprofessor Christian Breyer i 2015.

Ifølge rapporten (s.14), som er vist til i denne artikkelen i Vox, er det bare oljeselskaper som BP, Shell, Exxon Mobil og ConocoPhillips som har vært like pessimistiske som IEA når det gjelder veksten til fornybare energikilder. Forskerne viser til at Bloomberg har en imponerende statistikk hva gjelder å forutse fornybar vekst.

MDGs Hermstad mener IEA ikke tar høyde for de dynamiske endringene han mener kommer til å skje innen fornybar, og at organisasjonen derfor kommer til å bomme fullstendig med spådommene om at oljeetterspørselen vil fortsette å vokse til 2040.

- Fremskrivningene til IEA har for så vidt ikke bommet på oljeforbruket i fortiden, men hvis du ser på fornybar-anslagene deres, så har de bommet kolossalt, sier Hermstad.

Les mer: Oljeselskap satser på norsk sokkel: Investerer 3,6 milliarder i nye oljeprosjekter

Oljeministeren: -IEA er ingen lobbyorganisasjon

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) slår i en e-post til Nettavisen.Økonomi hardt tilbake mot Hermstad, og sier at Olje- og energidepartementet ikke kommer til å slutte å bruke IEA i sitt arbeid.

- Hermstads påstander om IEA savner rot i virkeligheten. IEA er ingen lobbyorganisasjon, men en internasjonal organisasjon som arbeider for å sikre tilgang på rimelig og bærekraftig energi for befolkning og næringsliv. Hovedsaklig til sine 30 vestlige medlemsland, men også for resten av verden, skriver Freiberg.

Olje- og energiministeren skriver videre at verdens energibehov har vokst kontinuerlig gjennom tiår som følge av befolkningsvekst og økt velstand.

- Hva som skjer fremover vet ingen med sikkerhet. Alle fremskrivninger er beheftet med betydelig usikkerhet. IEA er anerkjent som den ledende internasjonale organisasjonen på energianalyser. I sine tre scenarier spenner IEAs beregninger for oljeetterspørselen i 2040 fra en redaksjon på 26 prosent til en økning på 27 prosent i forhold til 2017-nivå. Det burde også Hermstad ha fått med seg, sier Freiberg.

Les mer: Dobbelt så mange må betale for NRK

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken