Med økte strømpriser, matpriser og rentehevinger, er det mange som kjenner at privatøkonomien er under press.
På toppen av en tøffere økonomisk tid vil Oslo-familier de neste årene få en skyhøy økning i vann- og avløpsavgiften. Allerede neste år legges det på en tusenlapp.
Les mer: Full krangel: Støre gir full støtte til AUF-topp
– Avgiftsbomben vil smelle over hele landet
Avgiftsbomben kommer blant annet som en konsekvens av budsjettsprekken på minst syv milliarder kroner for Oslos nye reservevannforsyningsprosjekt.
– Vi har lenge advart mot det som nå skjer i Oslo. Det ligger en udetonert kostnadsbombe under bakken som er i ferd med å eksplodere. Og det vil smelle over hele landet, sier generalsekretær Morten Meyer i Huseiernes Landsforbund.
Les mer: NRK-journalist stilte som MDG-kandidat – nå trekker han seg
I år betaler en vanlig familie med en bolig på 120 kvadratmeter 5656 kroner i årlig avgift. I økonomiplanen lagt frem av Oslo-byrådet, vil avgiften øke kraftig hvert år, og ende opp på hele 12.600 kroner i 2026.
Fakta: Så mye øker avgiften hvert år.
I Oslo-byrådets budsjett og økonomiplan blir det kraftige økninger i vann- og avløpsavgiften hvert år fremover.
Satsen under gjelder en bolig på 120 kvadratmeter. Gebyrene er eks mva.
- 2022: 5656 kroner.
- 2023: 6980 kroner.
- 2024: 8466 kroner.
- 2025: 10.302 kroner.
- 2026: 12.600 kroner.
– Morsommere å klippe snorer
Meyer, som har tidligere vært Høyre-statsråd med ansvar for kommuneøkonomien, mener at politikerne har forsømt de viktigste oppgavene.
– Det er sikkert veldig mye morsommere å klippe snorer for en ny vei, ballbinge eller en sykkelvei. Men den livsviktige infrastrukturen under bakken som gjør at vi får rent og trygt vann i springen er tross alt viktigere, sier Meyer til Nettavisen.
Les også: Thomas Seltzer refser nordmenn: – Dette er det dummeste jeg hører om USA
Organisasjonen Huseierne retter kritikk mot både Oslo-byrådet og regjeringen. I dagens system er det et naturlig monopol på vann- og avløpssystemet. Ifølge loven er det slik at kostnadene uansett må betales av innbyggerne. Det mener den tidligere Høyre-statsråden fører til budsjettsprekker og at politikerne ikke tar ansvar.
– Regjeringen må på banen og stille noen krav til hvordan dette gjøres. Det er helt sykt at denne budsjettsprekken, som er politikernes ansvar, bare lempes direkte over på vanlige familier, sier han.
MDG-Stav: – Jeg skjønner at folk reagerer
Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) har forståelse for at folk reagerer på den kraftige økningen, og er langt på vei enig med Meyer i at avgiftsbomben er på grunn av «et enormt etterslep». Imidlertid ber Stav om statlige bidrag.
– Jeg skjønner at folk reagerer på at gebyrene øker. Prisveksten i samfunnet gjør dessverre at alt blir dyrere og flere får det trangere. Kommunen har ikke «egne penger», bare fellesskapets penger. Om disse skulle gått til økte vannutgifter, så kan vi måtte kutte for eksempel i barnehager, gate-vedlikehold eller omsorgstjenester, sier Stav.
– Oslofjorden trues av kollaps
MDG-byråden mener kommunen ikke har noe annet valg enn å bla opp milliardene for den nye vannforsyningen, på tross av budsjettsprekken på syv milliarder kroner.
– Det koster, men vi er nødt til å rense utslipp til en Oslofjord som trues av kollaps og gi Oslo en ny og trygg vannforsyning. Det gjør vi nå, sier hun til Nettavisen.
Les mer: AUF-leder langet ut mot Giske: – Er med på å skade resten av partiet
– Trusler om bøter
Også Oslo-byrådet er bekymret for at det vil smelle en kostnadsbombe under bakken i mange norske kommuner.
– Jeg mener regjeringen må hjelpe Oslo med midler til en ny og kritisk vannforsyning, som er av stor betydning også for vår nasjonale sikkerhet. Men så langt har vi ikke fått noen statlig bidrag, kun krav og trusler om bøter, sier Sirin Stav.