Rødt kommer etter all sannsynlighet til å stemme gjennom et forslag om å forby utvinning av kryptovaluta i Norge på landsmøtet førstkommende helg. Rødt-profil Mímir Kristjánsson hisset på seg flere bitcoin-entusiaster med dette sitatet til Nettavisen tidligere denne uken:

– Bitcoin alene bruker mer strøm hvert år enn hele Norge gjør til sammen. Det er ekstremt strømkrevende, og er i praksis bare tull og tøys, sa Kristjánsson.

Rødts forslag møtte motbør fra bitcoinselskapet Kryptovault og NHO-foreningen Abelia, som mente partiets forslag bygde på misoppfatninger om kryptovaluta.

Les hele saken her: Rødt går inn for norsk bitcoin-forbud

Nå får Rødts bitcoin-politikk støtte fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rasmus Hansson:

– Mitt største problem med bitcoin er at jeg ikke skjønner hva det er og hvorfor vi skal bruke norsk natur til å utvinne den. Det er kanskje fleipete sagt, men også en realitet. Vi er svært mange mennesker, inkludert toppøkonomer, som ikke forstår hva dette fenomenet er. For meg er det veldig lite opplagt at bitcoin skal utvinnes med fornybar kraft fra Norge eller gå på bekostning av smarte, grønne framtidsnæringer. Bitcoin stiller i alle fall veldig langt bak i min kø, sier Hansson til Nettavisen.

Tar til orde for dyrere strøm

Cambridge-forskere har regnet seg fram til at bitcoin totalt bruker rundt 130 TWh årlig globalt, og at forbruket sannsynligvis ikke vil gå ned før verdien av bitcoin går ned. En studie fra anerkjente Nature viser at bitcoin krever minst 1.200 ganger mer strøm per transaksjon enn en normal bank bruker på en korttransaksjon.

Hansson mener at det i bunn og grunn handler om hva norsk kraft skal brukes til.

– Vi må slutte med politikk som går ut på å slenge billigst mulig kraft til alle som vil ha den. Å mine bitcoins er et eksempel, men en annen og langt mer alvorlig sak, er hvorfor vi skal sminke olje og gass med 12 TWh ved å elektrifisere norsk sokkel. Det er å bruke opp norsk, urørt natur for å fortsette Norges bidrag til den globale oppvarmingen, sier Hansson.

Han mener norsk kraft må behandles som en verdifull ressurs, og ikke som noe som det er gratis og rikelig av til alle. Derfor mener han også at strømmen må bli dyrere, for å forhindre sløsing og ineffektivitet.

– Kanskje jeg forstår bitcoin om ti år. Men per i dag ser jeg overhodet ingen grunn til å rasere norsk natur fordi vi skal drive med bitcoin-mining, sier MDGs Hansson.

– Men er det sant at bitcoin «raserer» norsk natur i dag, da?

– Jo, bitcoin og kryptovaluta ødelegger norsk natur dersom vi bygger nye kraftkrevende datasentre i Norge hvor bitcoin utvinnes.

– Hva er fornuftig bruk av norsk kraft i din bok, da?

– Vi vil elektrifisere all industri som ikke er oljerelatert. Transportbransjen, anleggsbransjen og byggesektoren blant annet. Og så vil det oppstå andre typer industri som vil kreve kraft, for eksempel datasentre. Men disse må brukes til fornuftige tjenester, hvor bitcoin foreløpig må holde seg på matta en god stund til.

Les mer: Norsk milliardær spår full børs- og valuta-kollaps: – Kan bli en felle

IKT-Norge ber politikerne holde seg unna

Liv Freihow, IKT-Norges direktør for politikk, mener bitcoin og kryptovaluta ikke er et fenomen som norske politikere bør lukke øynene for.

– Jeg tror det er uklokt at norske politiske partier skal regulere hva datasentrene skal bruke kraften på. Det er ikke et område eller nivå politikerne bør blande seg inn i, sier Freihow.

Hun mener et forbud mot bitcoin-utvinning i Norge bare vil bety økte utslipp i utlandet.

– Det eneste som vil skje, er at utslippene flyttes til utlandet og mer forurensende energikilder.

– Skal Norge legge til rette for bitcoin-mining for å stanse utslippene i andre land?

– Ren norsk kraft forurenser ikke, og miningen av kryptovaluta vil skje uansett, uten at norske politikere kan stanse det. Det er heller ikke slik at vi legger til rette for bitcoin-mining i Norge, men regjeringen har en strategi for å bygge en sterk datasenternæring i Norge, og mining er en av mange aktiviteter som kan gjøres i et datasenter, sier Freihow.

Hun viser til at tunge teknologiselskaper som Facebook og Tesla allerede har investert tungt i digitale valutaer, og mener at å stenge dørene for miljøer og kompetanse rundt kryptovaluta i Norge vil være uklokt.

– MDG og Rødt argumenterer for at vi må bruke kraft hvor vi får mest igjen i form av samfunnsverdi. Hvorfor skal bitcoin-mining komme høyt opp en slik liste?

– Bitcoin og kryptovaluta kan bidra med samfunnsverdi på mange måter. I enkelte land har ikke befolkningen tillit eller tilgang til tradisjonelle banktjenester, og kryptovaluta er et alternativ som likevel innlemmer dem i økonomien og gir dem tilgang på finansielle tjenester. Også i land med høy tillit til banker og velfungerende finansielle systemer, er det mange som har stor tro på bitcoin som et desentralisert alternativ, svarer Freihow.

Les mer: Tesla har kjøpt bitcoin for nesten 13 milliarder kroner

Les også: Teslas bitcoin-hamstring skaper klimadebatt: – Hykleri på steroider