STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Mandag kom Miljøpartiet De Grønne (MDG)-politiker Lan Marie Berg til oljehovedstaden Stavanger for å besøke Nysnø Klimainvesteringer, aksjonere på universitet og i sentrum - samt ta turen innom Norsk Oljemuseum.

Der fikk Berg utforske norsk oljehistorie og se modeller av oljeplattformer. Museet tar for seg oljens virkning på samfunnet, økonomien, det sosiale og det politiske. Etter omvisningen var MDG-politikeren tydelig imponert.

– Det er veldig fascinerende. Det er utrolig å høre om noen av de største begivenhetene i norsk industrihistorie og alt man har fått til gjennom oljen, sier Berg.

– Lærte du noe?

– Jeg har lært veldig mye, sier Berg, og trekker frem den 472 meter høye Troll-plattformen, som får det 324 meter høye Eiffeltårnet i Paris til å se lite ut i forhold.

Se videointervju med MDG-profilen i vinduet under:

Ikke i tvil: – Må slutte å lete etter olje

Til tross for at Berg er stinn av begeistring for norsk oljehistorie og kompetansen norske oljearbeidere besitter, er hun klokkeklar på at oljehovedstaden Stavanger og industriklyngene langs kysten må omstille seg før det er for sent.

– Hvis vi ikke klarer å skape de trygge arbeidsplassene nå, kan det toget gå. Her er det masse industrihistorie og kompetanse som vi har fått gjennom oljen, og som vi må bruke til fornybarrevolusjonen som verden skal gjennom, sier Berg.

– Titusenvis av folk i Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola jobber i oljebransjen i dag - hva sier du til de du treffer i dag som lurer på hva de skal leve av dersom MDG får betydelig innflytelse?

– MDG vil ikke la de som jobber i oljen stå i dette alene. Vi vil få i gang omstillingen nå slik at vi sikrer grønne, trygge arbeidsplasser til de som jobber i oljen i dag. Da må vi slutte å lete etter mer olje og begynne å bruke de store investeringene på ny energi i stedet for i oljen. Nå sier til og med IEA at de fraråder nye investeringer etter 2021, sier Berg.

MDG har programfestet en sluttdato for oljeindustrien i 2035, og vil stanse all oljeleting umiddelbart av hensyn til klima. Partiet vil også etablere en oljekommisjon for å starte en planlagt avvikling av næringen.

– Hva vil du og MDG gjøre for Stavanger-regionen og byene og tettstedene langs kysten som i dag er tett knyttet til olje- og gassnæringen?

– Vi har sett, ikke minst her i Stavanger, hva som skjer når oljeprisen synker dramatisk på kort tid. Mange tusen ble arbeidsledige og boligprisene sank dramatisk. Det er ikke den typen omstilling som vi ønsker når vi ser at verden endrer seg og skal over på fornybar energi. Vi må begynne omstillingen nå slik at vi kan bruke kompetansen vi har fått i oljen til å skape de nye jobbene, sier Berg.

Les også: Miljøaktivister inntok departementsbygg og sperret trafikken i Majorstukrysset

Vil legge ned oljestudiene

Nylig sa Berg at norske utdanningsinstitusjoner bør legge ned all oljeutdanning, og fikk pepper fra UiS-rektor Klaus Mohn, som mente utspillet var lite gjennomtenkt og bidro til å karikere debatten. Mandag møttes Berg og Mohn for å diskutere videre.

– På en del områder er jeg og Klaus Mohn enige, for eksempel at vi bør slutte med leterefusjonsordningen og flytte pengene over på fornybar energi, sier Berg.

Les også: MDG vil legge ned all oljeutdanning i Norge

Hun mener det er på høy tid at universiteter som UiS og NTNU slutter å tilby spissede petroleumsutdanninger.

– Jeg mener det er dypt uansvarlig å fortsette med å fortelle studentene at dette er trygge arbeidsplasser. Vi må heller sørge for at de får tryggere arbeidsplasser innen fornybar energi, og derfor mener vi at vi må få lagt ned også de rene petroleumsstudiene, sier Berg.