Nylig gikk Frankrike inn for å forby flyvninger mellom de største byene, hvor det eksisterer gode hurtigtogforbindelser. I Norge er det imidlertid bred enighet om å opprettholde flytilbudet, og regjeringen med støtte fra opposisjonen på Stortinget har i løpet av koronaåret brukt store beløp på å redde flyselskap.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) har latt seg inspirere av Frankrike, og vil ta i bruk sterkere lut mot flypolitikken i Norge.

Blant forslagene de legger frem er å erstatte fly med tog mellom storbyene, forby reklame på fossile flyruter og starte arbeidet med å innføre flykvoter.

Les mer: Venstre-leder: - Skuffet og overrasket over Støre

Alle skal få personlige kvoter

Flykvoter vil fungere slik at alle har et gitt antall kvoter for flyvninger i løpet av et år. Dem som flyr mye, for eksempel på grunn av jobb eller at de bor grisgrendt, skal kunne kjøpe flykvoter av andre som ikke flyr like mye. MDG-politikerne forsikrer om at dem som bor grisgrendt skal få flere flykvoter.

– Vi kan ikke bare sitte å vente på elfly. Fossile fly er en av de mest forurensende transportformene vi har. MDG er de eneste som tør å si at det må bli dyrere å fly mellom de store byene og billigere å ta tog. I 2019 var det 2 millioner flyreiser mellom hjembyen min Trondheim og studiebyen min Oslo, sier MDG-politiker Nora Selnæs.

De er fast bestemt på at eneste måte å nå klimamålene på er å redusere nordmenns flyappettitt. Norge har flere av de mest trafikkerte rutene i Europa, på tross av at vi har en liten befolkning. Mye av forklaringen ligger i geografien.

Les mer: «Charter-Svein» har meldt seg ut av SV - kaller partiet feigt

– Hva hvis man bor i Nord-Norge og er avhengig av fly med jevne mellomrom?

– Personlige flykvoter vil gi en mer rettferdig reduksjon i flytrafikken. Det tar hensyn til geografiske og sosioøkonomiske forskjeller. Vi ser at næringslivet klarer å tilpasse seg med mer bruk av digitale møter. Og de som er nødt til å ta fly, og som bor i for eksempel Finnmark vil få flere kvoter og kan kjøpe av de som bor i storbyene, sier MDG-politiker Ulrikke Torgersen fra Rogaland.

– Men mye av grunnen til at vi nordmenn flyr mye er vel også at vi bor på et kaldt og mørkt berg av et land. Burde vi ikke kunne ta oss en sydentur eller to i løpet av året, om ikke annet av hensyn til egen helse?

– Vi må først og fremst ha i hodet at vi skal få bukt med klimakrisen. Den vil gjøre livet vanskeligere for folk. Vi må bruke vårt eget land mer, også til ferier. Også må vi bruke mer tog. Vi har lyst til å få til et nattog til Berlin, som gjør at man kan ta en tur til Europa mye enklere, sier Torgersen.

De ønsker også å få ned reisetiden på togrutene mellom storbyene, som Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim. Den korteste reisetiden med Vy strekningen Oslo S til Trondheim S er på 6 timer og 32 minutter. Men de vil ikke vente til togtilbudet er bygget ut.

– Problemet er at vekslende regjeringer gjennom flere tiår har ikke prioritert jernbanen. Regjeringen har utsatt og utsatt å gjøre noe med det. Men vi har ikke tid til å vente på at hurtigtog blir bygget ut, sier hun og legger til:

– Vi må slutte å tenke at rettferdighetskampen skal handle om at folk får lov til å forurense. De med minst midler i hverdagen er dem som blir rammet hardest av dårlig klimapolitikk. Vi får heller få billig buss og tog, fremfor at det skal være en menneskerett å fly.

Avvikle taxfree

2. kandidat i Sør-Trøndelag MDG, Nora Selnæs, forklarer at de vil skille mellom innenriks- og utenriksflyvninger i kvoteprogrammet de foreslår.

De vil også fjerne taxfreeordningen, som er en viktig inntektskilde i Avinor-systemet. Ordningen bidrar med flere milliarder kroner til å subsidiere småflyplasser.

– Det bidrar til enda større incentiv til å ta mer fly. Mer flytrafikk. Og Avinor er vel på «life support» med taxfree. Et slikt system kan vi ikke ha, sier Selnæs.

– Vi vil differensiere klimaavgiften ut fra reiseavstand og tilgang til andre reisemåter. Hvis det prinsippet blir med på kvotesystemet, vil de i Nord-Norge få flere kvoter.

– Men hvis jeg skal hjem til Trondheim en tur, snakker vi rundt 7 timer en vei. Det betyr at av en helg forsvinner to dager i reise. Er det rimelig å forvente at folk gjør det?

– Utgangspunktet vårt er at det skal være et reelt alternativ hvor andre partier har bare droppet ballen med å bygge ut motorveier. På strekningen Oslo-Trondheim er det NTNU-professorer som mener at man med enkle grep kan få noen avganger som kommer ned mot 4,5 timer en vei, sier Selnæs.

Les mer: Arbeiderparti-nedtur på målingene: – Bakken blir veldig bratt

Grepene som må tas er oppgraderinger på skinnegangene og droppe de fleste stopp langs ruten - slik at det kun er Oslo S og Trondheim S som er stoppesteder.

– Det er en kunstig prisforskjell mellom tog og fly, mye på grunn av taxfreeordningen. Vi må gjøre tog til et reelt alternativ og satse på nattog. Man må nesten ty til svartebørs for å få tak i en nattkupé, sier hun.

– MDG er som en melon

Frp-politiker og bilentusiast Bård Hoksrud reagerer kraftig på forslagene fra MDG.

– MDG slutter virkelig aldri å irritere og overraske. Personlige flykvoter? Dette viser bare at MDG er som en melon, grønn utenpå og steinrød på innsiden. At staten skal bestemme over hvordan og hvor mye du kan reise, ja det kunne de kommet opp med i Sovjetunionen, sier Hoksrud til Nettavisen.

Han mener det er helt urealistisk at Norge skulle kunne dekkes opp med jernbane, med såpass spredt befolkning over et stort areal.

– Å dekke opp et land som Norge med jernbane er faktisk bare helt urealistisk. Fly vil være en del av kollektivtransporten i landet vårt i uoverskuelig fremtid. Jernbanen er en god kollektivløsning på eksempelvis det sentrale Østlandet, men lenger nord er det fly som gjelder.

Hoksrud mener det er en styringsiver blant MDG som handler om å styre folks liv - ikke bare å redde klimaet.

– Dette handler egentlig om at MDG vil styre folks liv, i tråd med hva de selv mener er riktig. Det samme ser du når det kommer til forbud mot bensin- og dieselbiler, kjøttforbruk osv. Alle skal gjøre det MDG mener er riktig, og alle inngripende tiltak kan rettferdiggjøres med at det handler om å redde kloden. Utspillet til MDGerne viser med all tydelighet at de lever i en egen boble som ikke har tatt inn over seg hvordan Norge ser ut og behovene både vanlige folk og næringslivet vårt har. Derfor vil FrP bygge ut jernbane der det er fornuftig samtidig som vi vil fortsette å heie på og la folk få fly når og hvor de vil uten å føle noen som helst skam for det, sier han.