Onsdag la regjeringen fram sin havvindsatsing, og konkluderer med at kraften skal sendes i kabel til det norske fastlandet. Dermed droppes de omstridte hybridkablene til utlandet - foreløpig.

Det får Miljøpartiet de Grønne (MDG), i likhet med Norsk olje og gass, til å reagere kraftig.

– Dette er bakstreversk. Det kan umulig tjene norske forbrukere at regjeringen vil bygge ut havvind som må subsidieres, fordi den ikke er lønnsom uten hybridkabel, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) til Nettavisen.

Les også: Ut mot havvind-satsingen til Støre-regjeringen– Industripolitisk mageplask

- Somler inn i framtida

Hansson mener havvindsatsingen er altfor lite ambisiøs.

– Nå hadde jeg håpet at regjeringen skulle få ut fingeren. Men uten hybridkabler, ambisiøse mål og rammer for naturvern er regjeringens opplegg altfor lite, altfor sent, sier han.

MDG er et av partiene som er for de omstridte hybridkablene til utlandet, som kan koble vindmølleparkene til det utenlandske kraftmarkedet. Partier som Frp, Rødt og Sp er skeptiske.

– Regjering etter regjering har somlet noe helt spektakulært i havvindsatsingen, og i dag fortsetter denne regjeringen å somle seg inn i framtida, sier Hansson.

Han mener Norge kunne hatt de første vindmølleparkene nå, dersom Høyre og Arbeiderpartiet allerede for sju år siden hadde stemt for MDGs forslag om en storsatsing på flytende havvind i Norge.

Les også: Gigabatterifabrikk vil bruke like mye strøm som Drammen: - Henger ikke i hop

- Snipp, snapp snute

Regjeringen satser på to områder for havvind, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, som ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kan være på plass i siste halvdel av 2020-tallet.

Første fase blir havvind fra området Sørlige Nordsjø II, der kraften altså skal sendes i kabel til det norske fastlandet. Denne fasen tilsvarer 1.500 MW, eller rundt 7 TWh årlig. Det tilsvarer kraftforbruket til 460.000 husholdninger.

Hansson mener potensialet er enormt på sikt.

- Havvind kan dekke alt norsk energibehov i all fremtid, og dermed få ned regninga for folk flest, sikre nok kraft til industri og grønt skifte, og samtidig få ned klimautslippene, påpeker han, og legger til:

- Havvind som bare har radialkabel til Norge kommer til å kreve subsidier i lang tid, og subsidiene må betales av skattebetalere eller strømkunder. Det blir ikke billigere strøm av slikt. Da kan vi si snipp snapp snute så var havvindeventyret ute.

Høyre: - Mageplask

Hybridkablene har vært en stridssak i regjeringen, og særlig Senterpartiet har kjempet mot utenlandskablene. Regjeringen vil imidlertid utrede muligheten til å koble norsk havvind opp til både Norge og utlandet.

Høyre er kaller satsingen for «et mageplask».

- Dette er dessverre et industripolitisk mageplask. Intern uenighet i regjeringen gjør at havvingsatsingen skaleres ned og skyves ut i tid, som er akkurat det vi har fryktet de siste månedene, sier Høyres klimapolitiske talsperson, Nikolai Astrup, til Nettavisen.

Han peker på at ambisjonene fra Sørlige Nordsjø II halveres og at arealene først lyses ut til høsten når de kunne vært lyst ut allerede til våren.

- Dette er en oppsiktsvekkende svak løsning fra industripartiet Ap og en tapt mulighet for leverandørindustrien langs hele kysten, sier Astrup.

Rødt: - Må si nei til hybridkabler

Rødt-politiker Sofie Marhaug er imidlertid kritisk til at regjeringens havvindsatsing utsetter spørsmålet om hybridkabler.

- Nå må vi si endelig nei til hybridkabler, som beviselig vil øke strømprisen i Norge. Og så må vi sikre at miljøkonsekvensene utredes ordentlig, så regjeringen ikke bare gjentar den store katastrofen vindkraft på land har vært for natur- og friluftsområder, sier Marhaug.

Venstre: - Ikke en gladsak

Heller ikke Venstre er fornøyd med nyhetene fra regjeringen.

- Den eneste reelle nyheten i dag er at regjeringen halverer prosjektet med flytende havvind, og at de for øvrig skal ha flere utredninger. Det er ikke en historisk satsing, men et tråkk på bremsen. Regjeringen bruker ikke muligheten vi har nå, sier stortingspresentant Ola Elvestuen (V) til Nettavisen.

- For vanlige folk betyr dette at vi får produsert mindre kraft for en høyere regning. Det er ikke en gladsak, fortsetter han.

Elvestuen sier han er bekymret for at dette fører til at prosjektet ikke blir realisert.

- De halverer størrelsen på Sørlige Nordsjø II. Prosjektet blir dyrere og mindre lønnsomt. Regjeringen ga oss ingen svar på hvor mye dette vil koste. Fasiten får vi etter auksjonen, men jeg er bekymret for fremdriften etter denne pressekonferansen. sier han, og legger til:

- Grunnen til denne utsettelsen, skyldes ene og alene uenighet internt i regjeringen. Vi kan ikke sette grønn omstilling på vent hver gang Ap og Sp trenger behov for å parterapi.

Les også: Statkraft-sjefen: - Markedet fungerer egentlig veldig bra som det er

Frp: - Et subsidiesluk

Fremskrittspartiets Frank Sve sier at de er positive til økt kraftproduksjon, men advarer mot at milliardregningen sendes til norske skattebetalere.

- Fremskrittspartiet er alltid positive til forskning og utvikling i energisektoren, og anerkjenner det teoretiske energipotensialet som ligger i havvind og virkningene det kan ha for leverandørindustrien vår, sier Sve og legger til:

- Det er likevel noe helt annet enn hva regjeringen legger frem i dag, som ligner mer på et massivt subsidiesluk gjennom ulønnsom utbygging av flytende havvind der norske skattebetalere sitter igjen med milliardregning og betydelig risiko.