Det var få forslag i regjeringens klimaplan som fikk gjennomslag i Stortinget. I stedet har partiene brukt anledningen til å danne en allianse mot tiltak som kjøttavgift.

I flertalls vedtak står det at det ikke skal innføres noen kjøttavgift. En frykt som deles fra både Senterpartiet til Frp.

Men Miljøpartiet de Grønne (MDG) vil ikke gi opp kampen, og mener det er helt nødvendig å få faset inn en kjøttavgift.

Les mer: Ap-topp vil kurse kommuneansatte i strukturell rasisme: – Tull og tøys

Dobler prisen på kjøttdeig

2. kandidat for MDG til Stortinget i Hordaland, Josefine Gjerde, foreslår å øke avgiftene kraftig på kjøtt for å få flere til å velge kjøttfrie alternativer. MDG har ikke tallfestet avgiftsøkningen, men Gjerde er ikke fremmed for at prisen på en pakke kjøttdeig kan dobles til 100 kroner. Det mener MDG-toppen er helt nødvendig for å berge verden mot klimakrisen.

– Vi må bruke mange flere virkemidler for å få ned kjøttforbruket. Kjøtt har gått fra å være et luksusprodukt til noe vi spiser nærmest hver dag, sier Gjerde til Nettavisen.

Les mer: Arbeiderpartiet kan vedta at du må betale avgift for å parkere på egen tomt

Dersom du er blant dem som foretrekker å oppgradere kjøttdeigen til karbonadedeig, blir det naturlig nok enda dyrere. En pakke karbonadedeig til 70 kroner, kan få en sluttpris på 120 kroner om MDG-toppen får viljen sin.

Etter kraftige reaksjoner på forslaget rykker fungerende partileder Arild Hermstad i MDG ut for å ta avstand fra Gjerdes forslag. Du kan lese hans uttalelse lenger ned i saken.

– Dette vil vel først og fremst ramme dem med lavest inntekter, som med andre flate avgiftsøkninger?

– Det viktigste vi kan gjøre for dem med lav inntekt er å gjøre kostnadene lavere på klimavennlig mat og forbruk. Ved å fjerne avgifter på økologisk mat, frukt og grønt. Vi skal ikke bruke kjøttavgiften til å utligne forskjeller - det må vi gjøre gjennom resten av skattesystemet, sier Gjerde.

Les også: Blåser av klimakrisen: - De hadde ikke bygd Operaen om de trodde havet skulle stige

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Mest mulig vegetar

MDG-politikeren mener det i dag er synd at mange forbinder det med å være elite å spise vegetariansk. Men det er ofte langt dyrere for en familie å ty til vegetaralternativer for en middag.

– Målet må være at flere blir fleksitarianere og vegetarianere. Det å være vegetarianer skal ikke være en elitegreie, sier hun.

– Men våre foreldre, besteforeldre og flere til jobbet hardt for at vi skulle ha den velstanden vi har i dag - er det ikke et steg tilbake å lempe tallerkenen full med poteter og ha en liten kjøttbit ved siden av?

– Bedre forhold for dyrene og et klimavennlig kosthold er ikke et steg tilbake. Kvalitetsmat må ikke bare være godt for ganen, men det må også være noe som gir mindre avtrykk enn det kostholdet vi har i dag gir. Det er ikke slik at vegetarmat er kjedelig lenger, sier hun.

Les også: Veronika (45) fikk ikke en krone i erstatning etter skade på jobb - nå tas grep: – På høy tid

– Tror du ikke en del blir litt irritert over at politikere skal blande seg opp i hva de spiser?

– Da må man tenke på alkohol og sukker, som begge er tungt avgiftsbelagt allerede. Folk blir vant til det - og tilpasser seg de nye avgiftene, sier Gjerde.

Dersom du er glad i entrecôte eller ytrefilet kan det også svi i lommeboken om MDG-politikeren får viljen sin. 350 gram entrecôte koster på Menys nettsider 110,25 kroner. Den prisen må opp til 155 kroner, slik at prisen blir den samme for ikke-økologiske og økologiske produkter, foreslår MDG.

Les mer: Sp-Trygve med klart krav om bensin og dieselpris: – Det er helt uaktuelt

– Reinspikka sosialisme

Frp-politiker Terje Halleland er godt fornøyd med gjennomslaget for å «forby» en kjøttavgift fra å bli innført, og er ikke overrasket over MDG-politikerens kjøttforslag.

– Dette er helt ekstremt. At MDG er imot dette betyr bare at Frp har gjort rett. Ikke overraskende ønsker MDG på reinspikka sosialistisk vis, å moralisere over og politisk styre hvor mye kjøtt folk skal få ha på middagstallerkenen sin. Tvang, påbud og forbud er det eneste virkemiddelet de har i politikken sin. Jeg tror en del begynner å gå lei av at politikere skal detaljregulere hver minste detalj i hverdagslivene til folk flest, sier Halleland til Nettavisen.

– Men ser ikke Frp noen problem med den enorme veksten i kjøttforbruket, og hva vil dere gjøre?

– Landbruket har en egen klimaavtale med regjeringen som har vært tydelig på at de ønsker å levere på. Som vanlig skal radikalere i MDG alltid dra ting unødvendig mye lenger enn hva det er behov for, sier han og legger til:

– MDG står for en form for irrasjonell selvpisking som er direkte skadelig, og som også er helt unødvendig for å nå Norges utslippsforpliktelser.

Les mer: Koronasuksess i Israel: Nå begynner problemene

MDG-partileder tar avstand

Fungerende partileder og 1. kandidat i Hordaland MDG tar avstand fra forslaget fra partikollegaen Josefine Gjerde.

– Det er ingen tvil om at kjøtt må bli dyrere, både av hensyn til klima, helse, dyrevelferd og for at norske bønder skal ha en lønn å leve av, derfor vil vi ha høyere moms på kjøtt, men vi går ikke inn for en dobling i vårt program, sier Hermstad til Nettavisen.

Hermstad har fått mange reaksjoner på formiddagen etter denne saken ble publisert, og følte et behov for å forklare partiets offisielle linje.

– Vi har fått flere reaksjoner om at dette ikke er i tråd med det landsmøtet faktisk har vedtatt, derfor mener jeg det er viktig å understreke at dette er Josefines Gjerdes personlige mening og ikke MDGs politikk, sier Hermstad.