Påsken er like rundt hjørnet, og reklamene for grillpølser kommer til å rulle over TV-skjermen rettet mot ski- og hytteturister med en hang etter å tenne bål. Men om flere MDG-topper får viljen sin, blir det forbudt å reklamere for slikt.
– Vi må skjerme barn og unge for kjøttpropaganda. Vi må redusere kjøttforbruket for klimaet og av hensyn til helsen, sier 2. kandidat Josefine Gjerde i Vestland MDG.
Hun er selv veganer, og reagerer kraftig på at nettsidene til Matprat promoterer kjøtt overfor barn og unge. Siden er finansiert av bønder gjennom egne avgifter.
Ler mer: Hudfletter vegetarianere: – de er moraliserende klimapredikanter
– Skadelig
Klimautslippene som følge av kjøttforbruk er store, og flere forskere har påpekt at den vestlige verden er nødt til å redusere kjøttforbruket om vi skal nå klimamålene.
– Det er ingen grunn til å oppfordre folk til å spise kjøtt. Reklame påvirker forbrukerne i stor grad, og jeg ser ingen grunn til at reklame for kjøttprodukter bør være tillatt, sier Gjerde til Nettavisen.
– Hva med reklamer for Equinor eller bilreklamer?
– Vi vil vel egentlig forby dem fra å pumpe opp olje. Akkurat med olje er så mange andre ting. Det hjelper ikke å bare forby reklamene, sier hun.
Les også: Veganere vil ha statsstøtte: – En gjeng fanatiske kjøtthatere
– Men nær sagt alt vi kjøper har en eller annen påvirkning. Kaffen jeg drikker kan fort være uetisk, for alt jeg vet. Hvorfor er kjøtt spesielt?
– Jeg tenker at kjøtt er i seg selv så skadelig at det er vanskelig å produsere det uten noen avtrykk. Når det gjelder kaffeproduksjon er det noe helt annet, sier hun.
Forslaget fra MDG-toppene Josefine Gjerde og Ulrikke Torgersen går enkelt ut på at reklame for kjøtt forbys, på lik linje med tobakk- og alkoholreklame. Det skal opprettes unntak for produsenter med «særlig god dyrevelferd og ressursutnyttelse».
– Ekstremisme
Sp-leder og bonde Trygve Slagsvold Vedum smeller kraftig gjennom telefonrøret når Nettavisen ringer.
– Å forby reklame for fårikål, karbonader eller grillpølse til påsken. Det er ekstremisme. Virkelighetsfjern ekstremisme, sier han til Nettavisen.
Han har nettopp vært på den lokale butikken og kjøpt inn karbonader.
– At Gilde og Grilstad reklamerer for hver sin grillpølse er ikke et problem som må forbys. Det er helt uforståelig. Det er en viktig del av vårt kosthold. Du og jeg som handler må ta våre valg, men at det er mulig å reklamere for grillpølser til påsken er ikke et samfunnsproblem, sier Vedum.
Les også: Ikke siden 2006 har nordmenn spist mindre kjøtt
– Men dere vil vel også få ned kjøttforbruket?
– Vi mener det er viktig med et variert kosthold. Det er garantert noen som spiser for mye eller for lite, men det får hver enkelt vurdere selv, sier han.
– Senterpartiet stiller seg også bak klimamålene. Hvordan skal det nås uten noe kutt i kjøttforbruk?
– Denne debatten er blitt absurd. Antallet kyr i Norge har gått ned, fordi det drives mer effektivt. Det er heller ikke noe klimaproblem at kyr beiter gras eller at sauen beiter i fjellet. Det å ha et variert kosthold hvor man spiser kjøtt er en del av det som er god helse. En biff på lørdagen er ikke noe problem, sier han.
Les mer: Forskere: - Norsk landbruk blir vingeklippet med Eat-dietten
MDG-Gjerde mener det er feil av Sp-lederen å kalle forslaget for «ekstremisme».
– Det er ikke ekstremisme å mene at man skal spise mindre kjøtt. Dette forslaget er et helt nødvendig virkemiddel for at kjøttlobbyen ikke skal få et så stort grep på norske forbrukere, sier Gjerde.
Toppkandidat i Rogaland MDG, Ulrikke Torgersen, mener det er på høy tid å forby kjøttreklamen av hensyn til folkehelse.
– I dag er det hverken lov å reklamere for alkohol eller tobakk, av hensyn til folkehelsen. Det samme burde gjelde for reklame på kjøtt: Helsedirektoratet anbefaler kjøttkutt, FN anbefaler kjøttkutt og klimakur anbefaler kjøttkutt. Ved å drive lobbyvirksomhet for det motsatte er å kaste alle forskning på bålet.
– Polariserende
Toppkandidat i Buskerud MDG, Margit Fausko, sier seg også uenig med MDG-erne fra Vestlandet og Rogaland.
– Jeg synes forslaget er både uklokt og unødvendige polariserende. Kjøttreklame kan bli brukt for å gi forbrukerne bedre informasjon om hva som er i produktet. Hvis de reklamerer med prisdumping, er det prisdumpingen som er problemet - ikke reklamen, sier hun.
– Hvordan bør kjøttforbruket gå ned?
– Produksjonen bør omstilles. Det må endres metode, bli mindre intensivt, mer plass til dyrene, mindre kraftfôr og mer betalt til bonden. Prisen må opp, sier Fausko.