I en rekke artikler denne uken har Nettavisen avslørt en utbredt reisekultur blant politikerne på fylkestinget i Nordland. Gjennom en pengestøtte de bevilger seg selv, har de dratt på studieturer til populære reisemål.

I de fleste fylker kan politikerne holde slike reiser hemmelig, ved å nekte innsyn. Det kan man ikke gjøre i Nordland, der midlene brukes gjennom ordinære utlegg og reiseregninger hos fylkeskommunen.

Les mer: Frp-politikerne fikk støtte til å drive politikk i Nordland - dro på rundreise i USA

Dermed har Nettavisen kunne fortelle at skattebetalerne har sponset storbyhopping i USA for Frp-politikere, Venezia-tur for Ap-politikere og en tur til foten av Alpene for Høyre-politikere. De tre turene har kostet landets skattebetalere minst 550.000 kroner til sammen. Denne pengebruken vil MDG i Nordland få bukt med.

– Må være kreativ for å klare å bruke opp støtten

Håkon Møller, gruppeleder for MDG i Nordland, har vært svært skeptisk til gruppestøtteordningen, og har ved flere anledninger foreslått å kutte i ordningen.

– Vi foreslo på tampen av 2020 å halvere støtten. Dette var også fordi vi regnet med at det ville bli mindre reisevirksomhet i 2021 grunnet pandemien. Vi har også senere foreslått et kutt på 25 prosent.

MDGs partigruppe på fylkestinget, med sine to representanter, får 120.000 kroner i året i gruppestøtte. Gruppestøtten i Nordland er i dag på til sammen 1,3 millioner kroner i året og Møllers kollegaer på fylkestinget har ikke gått med på å redusere den. Begge forslagene ble nemlig nedstemt.

– Alle partiene har hatt mulighet til å ta opp forslagene våre året etter, men vi ser at vi er det eneste partiet som har foreslått å røre i egne goder.

Det var NRK som først omtalte Møllers ønske om å redusere gruppestøtten.

– Hvorfor vil de ikke kutte i støtten, tror du?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Det er en ordning som har vart en stund og en etablert praksis. Det er en vane at man har ganske romslige gruppemidler. Det ses på som en gode, svarer Møller.

Erik Stephansen: Nå må de stoppe hemmelighetskremmeriet

Samtidig understreker Møller at regelverket har blitt fulgt, men likevel mener han at at beløpene er for store.

– Vi er to representanter og får rundt 120.000 hvert år. Vi har over 300.000 på bok. Hvordan skal vi få sjans til å bruke opp de pengene? Jeg føler at man må bli i overkant kreativ for å klare å bruke opp gruppestøtten. Det er såpass mye penger at gruppene blir lite selektive.

– Dette kommer på toppen av godtgjørelsen til folkevalgte og den ordinære partistøtten. I tillegg er det allerede mye reisevirksomhet for gruppelederne og i regi av komiteene som belastes andre poster i fylkeskommunens budsjett.

Les også: Nettavisen avslørte «heisatur»: – Fremstår ekstremt tynt

– Vanskelig å forsvare for skattebetalerne

Møller mener at man med mindre gruppestøtte vil bli tvunget til å prioritere.

– Jeg synes det er vanskelig å forsvare bruken av disse pengene for skattebetalerne og velgerne i Nordland. Jeg tror ikke det er nødvendig å bruke 1,3 millioner i året på denne ordning.

Les også: Ap-politikerne truet med massivt fergekutt for å spare penger - så reiste de på studietur til Venezia

Samtidig ønsker han ikke å kommentere hva sine kolleger har valgt å bruke fritiden sin på under turene.

– Fritidsaktivitetene er betalt av egen lomme, og en jobbtur vil gjerne ha et sosialt element. Det er viktig at man skal kunne ha det fint på jobben.

– De fleste arbeidslivseksperter vil si seg enige i at det er viktig å gjøre sosiale aktiviteter med kollegaene for «teambuilding». Men her har jo for eksempel Frp også tatt med seg sine «bedre halvdeler» på turen, som ikke er fylkespolitikere. Hva tenker du om det?

– Jeg stusser over det. En sånn reise skal hovedsakelig ha et faglig opplegg. Sånn sett reagerer jeg på at man tar med seg følge på det som ikke skal være en ferietur. Det viktigste er at det ikke har belastet fylkesøkonomien. Så lenge hoveddelen av turen skal være relevant for politikken så er det kanskje litt spesielt at man velger å ta med seg partnere.

Les også: Reiste på studietur til foten av Alpene – mer fritid enn faglig program

Møller mener dette kan tyde på at det er vel mye sosialt på slike turer som faglig påfyll.

– Det her er politikere som bevilger penger til seg selv. Da stilles det fort spørsmål om vi er litt for rause med oss selv. Og jeg skjønner at det vekker oppmerksomhet. Det som er bra for Nordlands del er at vi gir innsyn, det kan vi være fornøyd med.

Les også: Bjørnar Moxnes: – Dette er triksing med tall, flaut og umusikalsk

– Må bruke midlene på en klok måte

Venstres Arne Ivar Mikaelsen på sin side mener gruppestøtten er helt nødvendig.

– Jeg bruker det for eksempel på å opprettholde kontakten med stortingsgruppen. Jeg bor i Vesterålen og når jeg må møte i Oslo bor jeg på et helt moderat hotell, sier Mikaelsen i Venstre Nordland til Nettavisen.

Mikaelsen følger samme strategi når han bor på hotell i utlandet. Han mener det vil bli svært vanskelig å ha en god kommunikasjon med Stortinget uten midlene.

– Hva skal vi gjøre da? Skal vi sitte der uten mulighet for å komme i dialog med topp-politikerne, eller forvaltning og organisasjoner? Hvis vi skal fjerne støtten blir det slik. Men jeg er enig i at man må bruke midlene på en klok måte.

Les også: Politikere gir seg selv millioner – velgerne får ikke vite hva de går til

Venstre-politikeren forteller at han alltid bruker midlene som han disponerer opp hvert år, og sparer ikke til neste år.

– Jeg ser noen har spart og brukt det på større opphold. Jeg pleier å bruke min støtte på konferanser og ting som statsforvaltninger eller konferanser om ting som utenforskap blant barn og unge, fiskeriforvaltning, industri og samferdsel. Jeg prøver å gjøre oppholdet så kort som mulig.

– Jeg var nylig på et møte i Bodø. Flybilletten kostet 3000 kroner, sier Mikaelsen og legger til at hotell også koster.

Om Mikaelsen blir en dag ekstra i Oslo eller Bodø, så betaler han mat og opphold selv, understreker han.

Til NRK sier Nordland Ap at er fornøyd med ordningen sånn den er i dag.

– Håndtere studiereiser på en bedre måte?

Sv-politiker Aase Refsnes mener det er viktig å se situasjonen i sin helhet.

– Jeg mener det er lurt å jevnlig vurdere ordningene som vi politikere har - slik at kommuner, fylkeskommuner og staten får best mulig politikere, sier Refsnes, som er både fylkespolitiker og ordfører i Steigen.

Samtidig understreker Refsnes at man må bruke offentlige midler på en god måte. Mulig vi må se om det finnes måter å håndtere studiereiser til utlandet på en bedre måte?

– Samtidig vet jeg at det har kommet konkrete og gode politikkforslag ut ifra reiser komiteene på fylkestinget har gjort, så en reise utenfor fylket kan også være bra.

Refsnes påpeker at Nordland er et langstrakt fylke og det er ofte dyrt å reise innad.

– Derfor er det viktig for våre folkevalgte i Nordland å ha mulighet å besøke lokallag i våre 41 kommuner og deres årsmøter. Samtidig er det også andre nyttige formål vi bruker disse midlene på som bidrar til at vi gjør en bedre jobb som folkevalgte. Dette må vi se i sammenheng i denne diskusjonen, avslutter Refsnes.

Rødt er for gruppestøtte

Rødt har ikke vært på studietur til verken Venezia, Alpene eller USA, og gruppeleder Per-Gunnar Skotåm ønsker ikke å kommentere hvordan andre har valgt å bruke gruppestøtten, men han mener dette er en nødvendig støtte for politikken i Nordland.

Selv bruker partiet støtten på 135.000 kroner i året utelukkende til politisk arbeid i Nordland.

– Ofte har vi en årlig konferanse hvor representanter fra alle våre Rødt-lag i fylket stiller. Vi diskuterer politiske temaer og blir kjent. Dette er en helg.

Les også: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt finansministeren for dårlige tider

Samtidig understreker Skotåm at han tror man kan lære ved å dra på turer til utlandet. Nettavisen har informert Rødt-gruppelederen om at MDG ønsker å kutte i støtten.

– Da foreslår jeg at de heller bruker den slik som vi gjør, avslutter Skotåm.