– De vil jo stenge hele byen, sier Aina Stenersen oppgitt til Nettavisen når vi spør henne om de nye planene til MDG.
Hun er førstekandidat for Frp, og reagerer sterkt på de radikale nye planene om å gjøre 50 nye gater bilfrie i byen.
Siden det rødgrønne byrådet med Ap, SV og MDG tok over høsten 2015 har tusenvis av arbeidsplasser stått på hoggestabben. Det skal bli vanskeligere å kjøre bil i sentrum. Men også i større deler av byen, viser de nye planene til MDG.
– Et flertall av Oslos befolkning sier at de ønsker seg flere bilfrie gater. For neste periode ønsker vi å få på plass et konsept med midlertidig stenging av gater for biltrafikk. Innbyggerne kan selv ta initiativ hvis de ønsker at gata deres en periode skal være noe annet enn bare en bilvei, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) til Dagbladet.
Stenge flere gater
Marcussen mener flere gater burde stenges for biltrafikk, og mener det vil gi mer levende gater.
– Ordningen skal fungere slik at innbyggere kan søke om å få stenge gata for biltrafikk i en periode, så vil kommunen bistå med gatemøbler, lekeapparater og beplantning slik nabolaget selv ønsker det.
Ambisjonen deres er 50 nye bilfrie gater i Oslo.
Tidligere har Oslo-byrådet med Ap, SV og MDG fjernet bilparkering på Fridtjof Nansens plass foran Rådhuset. Der har de i stedet satt opp gatemøbler og blomsterkasser. (Se bilde)
Lover å ikke fjerne alle biler
MDG-Marcussen avviser imidlertid at MDG ønsker å fjerne alle biler i byen.
– Er målet å fjerne alle biler i sentrum til slutt?
– Nei, men vi ønsker å fordele mer plass til trivelige bilfrie gater og torg. Oslo har blitt bygd på bilens premisser i mange år, noe som har gått kraftig ut over bylivet i byen vår. Det vi gjør nå er å ta byen tilbake til menneskene. Et flertall av Oslos befolkning sier at de ønsker seg flere bilfrie gater. Når Oslo-folk blir spurt om hva de vil ha mer av, så svarer de ikke at de vil ha mer plass til bilen, men at de vil ha flere gågater, lekeplasser og møteplasser, sier hun.
– Er det slik at bare noen få innbyggere kan stenge hele gaten, og dermed gå på tvers av det folk egentlig ønsker?
– Den konkrete modellen må vi komme tilbake til, men det kan jo selvfølgelig ikke være slik at én av 250 beboere skal kunne stanse de andres ønske om en triveligere gate, sier MDG-byråden.
Frp: – MDG må lytte
Stenersen fra Frp er bekymret for at byen nærmest får et lokk, og at bilen blir sett på som et utelukkende problem. Hun mener heller det bør være plass til begge deler.
- Det er på tide at MDG begynner å lytte til innbyggerne som ikke ønsker mer av stengte gater, vanskelige kjøreforhold, og lite planlagte byprosjekter. Vi har behandlet en rekke innbygger- initiativ mot stengte gater, og med over 80 bommer i Oslo, er dette lite troverdig. Byrådet har heller ikke klart å skape gode lekeplasser for barn de siste fore årene i sentrum. Vi i Frp går til valg på et levende sentrum, og vil åpne gater, og ha et sentrum for alle innbyggere, sier Stenersen til Nettavisen Økonomi.