20. juli 1969 landet Apollo 11 på månen mens verden satt limt til TV-skjermen og radioen. Flere av verdens rikeste har kjempet om å vinne den teknologiske kampen om verdensrommet, anført av blant annet Tesla-sjef Elon Musk og hans SpaceX.

Nå blir det tøffere konkurranse, etter Jeff Bezos viste stolt frem sitt nye romfartøy, Blue Moon, i Washington D.C. Målet er å sikre permanent menneskelig tilstedeværelse på månen.

Og han er klar til å investere heftig i ideen. Med en formue på 155 milliarder dollar, som tilsvarer 1.300 milliarder kroner – eller det samme som hele det norske statsbudsjettet, er han klar for å vise økonomiske muskler for å sikre drømmen om menneskehetens erobring av verdensrommet.

Balle-spark fra Musk

Bezos’ planer har ikke gått upåaktet hen hos Elon Musk, sjef i Tesla. Musk står bak SpaceX, et annet selskap som har planer om å ta folk til månen.

I en tweet lagt ut etter at Bezos presenterte sine planer, la Musk ut en bilde av Blue Moon-romsonden, der ordet «Moon» var fjernet. I stedet står det «blue balls» eller «ballespreng» på godt norsk. «Oh stop teasing, Jeff», skriver Musk i tweeten.

– Fantastisk

Fartøyet er designet for å være et fleksibelt romfartøy som kan sende utstyr til månen – og forhåpentligvis folk, sier Bezos.

– Dette er et fantastisk fartøy, og det skal til månen, sa Bezos på pressekonferansen torsdag.

Amazon-sjefen forklarte at denne modellen er designet for å sende utstyr og forsyninger til månen. Men at en forbedret versjon skal være i stand til å sende astronauter.

Ifølge Blue Origins nettsider er målet at Blue Moon skal videreutvikles til å sende amerikanere til månen, og tilbake igjen – innen 2024.

En «vei» til månen

Bezos er kjent for store planer og ambisjoner. Tidligere har de tjent han godt. Nok en gang slår han på stortrommen, og mener det vil lages en «vei» til verdensrommet ved hjelp av deres nye fartøy. På sikt mener han det vil kunne være milliarder av mennesker som bor ute i verdensrommet.

Et av de store problemene i romfarten har vært behovet for drivstoff. Selskapet har løst dette på en helt ny måte. Ved help av flytende hydrogen og oksygen skal Blue Moon ha en bra leveranse av drivstoff. Selskapet opplyser også at det kan hente ut hydrogen og oksygen fra is som ligger på månens sørpol.

Ny rakettmotor

Selv om Blue Moon bare er en modell, viste også Bezos frem en helt ny rakettmotor som skal brukes på New Glenn, en annen modell som skal brukes for å skyte raketter ut i rommet. Mer likt de tradisjonelle romfartøyene, som Apollo 11.

– Jeg klarer nesten ikke vente til første avfyring, sa Bezos på pressekonferansen.

Kolonier på månen?

Selv om det kan høres ut som tatt ut av en science fiction-film, mener Amazon-sjefen at målet er til syvende og sist menneskelige kolonier ute i verdensrommet. Til slutt kan dermed tung industri flyttes ut i verdensrommet, og jordkloden kan fris fra forurensning.

– Jorden er den beste planeten. Men vi må beskytte den, det er jobben vår. Vi er nå mektige nok til å skade jordkloden. Vi må bruke ressursene på verdensrommet, sa Bezos.