Ifølge nyhetsbyrået ANSA skal farmasikonsernets medarbeidere ha bestukket legene for å få dem til å skrive ut resepter på GSK-medisiner. Bestikkelsene skal dels være gitt som kontanter og dels som andre typer gaver, melder NTB.

Etterforskningen er nå trappet opp, etter mer enn to års innledende undersøkelser. Granskingen av GSK har ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA kodenavnet "Operasjon Jupiter" og ledes av førstestatsadvokat Guido Papalia i Venezia.

Til sammen 4.400 leger er for tiden under etterforskning. Mer enn 70 ledere og andre ansatte i GSK-konsernets italienske avdeling risikerer tiltale, tilføyde DPA med henvisning til kilder i påtalemyndigheten.

Flernasjonale GlaxoSmithKline, som har hovedbase i Storbritannia, beskriver seg selv som en av gigantene i den internasjonale farmasøytiske industrien. Konsernet ble til da de britiske rivalene Glaxo og SmithKline fusjonerte i desember 2000.

Epilepsimedisin til manisk-depressive

Korrupsjonsanklagene kommer kort tid etter at Pfizer, verdens største legemiddelselskap, fikk bøter i rekordklassen for en liknende sak. Selskapet har innrømt å ha reklamert og betalt leger for å skrive ut epilepsimedisinen Neurontin til blant annet manisk-depressive pasienter, selv om medisinen ikke er godkjent for dette formålet, skriver New York Times.

Boten lyder på 430 millioner dollar.

Boten til Pfizer er den siste i en rekke av flere som er resultatet av en årelang undersøkelse fra den amerikanske regjeringen. For eksempel betalte Bayer i følge New York Times i fjor en bot på 257 millioner dollar for at overskride loven om markedsføring av legemidler.