Russlands tidligere president Dimitrij Medvedev, som nå er nestleder i Det russiske sikkerhetsrådet, tenner på alle plugger mot det han omtaler som et gjentakende budskap fra deltakerne i Davos om at «Russland må tape krigen for at det skal oppnås fred».
– Ingen av dem innser at hvis en atommakt taper en konvensjonell krig, så kan det føre til en atomkrig. Atommakter har ikke blitt beseiret i store konflikter som er avgjørende for deres skjebne, skriver Medvedev på Twitter torsdag formiddag.
«Våpen er veien til fred»
Da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg talte på Verdens økonomisk forum i Davos i Sveits på onsdag, gjorde han det klart og tydelig at Ukraina trenger mer vestlige leveranser av tyngre og moderne våpen i forsvarskrigen mot Russland.
– Dette er en kamp for våre verdier, dette er en kamp for demokrati, og vi må bevise at demokrati vinner over tyranni og undertrykkelse, sa Stoltenberg, ifølge NTB.
Nato-sjefen advarte videre mot å «undervurdere Russland» og fastholdt at «våpen er veien til fred».
Analysene til USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger er fortsatt ettertraktet i enkelte kretser til tross for mannens høye alder. Kissinger har også talt til forsamlingen i Davos denne uken.
Den 99 år gamle analytikeren mener Vesten må opprettholde dialogen med Russland mens krigen pågår, og sa at verdenssamfunnet må gi Russland muligheten til å slippe inn i varmen igjen etter en eventuell forhandlingsløsning på krigen. Han advarte samtidig mot å etterlate Russland i en tilstand av kaos.
– Ødeleggelsen av Russland som en stat vil åpne opp enorme områder med sine elleve tidssoner for intern konflikt og intervensjon utenfra i en tid det er 15.000 kjernevåpen eller flere på dette territoriet, sa Kissinger via videolink.
– Har både vilje og evne
Russland har gjentatte ganger truet med å ty til kjernevåpen i Ukraina-krigen siden invasjonen 24. februar i fjor. En av verdens fremste Russland-eksperter Fiona Hill, har ved flere tidligere anledninger uttalt at Putin har både vilje og evne til å ty til kjernevåpen i Ukraina-konflikten.
Les også: Oppsiktsvekkende Nato-utspill: – Kissinger er en person man alltid bør lytte til
Nettavisen intervjuet Hill forrige uke og spurte henne om hun tror Putin fortsatt vil kunne krysse denne terskelen, og under hvilke omstendigheter det kan bli aktuelt for ham å anvende kjernevåpen.
– Putin vil bruke et instrument så lenge han får et ønsket utfall. Og når vi tenker over det, så har han allerede brukt det i retorikken sin, sier hun til Nettavisen.
Hill har vært Russland-ekspert for hele tre amerikanske presidenter: George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump.
Allerede samme dag som invasjonen i fjor, kom Putin med vage trusler om å bruke kjernevåpen mot ethvert land som blandet seg inn i det han omtalte som en «spesialoperasjon».
Truslene om bruk av kjernevåpen har blitt fremmet jevnt og trutt underveis i krigen, både av Putin selv og av hans mange talerør i Kreml og russisk propaganda-TV.
Les også: – Dette er Putins planlagte sluttspill
– En del av Putins spill
Hill sier at Putin fører en bevisst psykologisk krig for å gjenopprette atomfrykten fra den kalde krigen.
Hun viser til Kremls bevisste bruk av kjernevåpenretorikk og Russlands målrettede angrep mot sivile kjernekraftverk i Ukraina – noe som har rystet verdenssamfunnet og Det internasjonale atomenergibyrået, og som bringer folk rett tilbake til usikkerheten som hersket etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986.
– Alt dette er en del av Putins spill. Det er en psykologisk operasjon, sier hun.
– Hvis Putin trodde at han ville oppnå en effekt som kunne avslutte krigen i Ukraina ved å bruke taktiske kjernevåpen, så ville han selvfølgelig har gjort det. Han ville prøvd å finne ut hvordan han kan begrense konsekvensene og unngå et brutalt tilbakeslag på Russland, sier Hill.
– Mest nytte når de ikke blir brukt
Denne uken samles Natos forsvarssjefer til toppmøte. Norges forsvarssjef Eirik Kristofersen, som deltar på toppmøtet, uttalte til Nettavisen forrige måned at Russland bruker atomtrusselen for å avskrekke Vesten.
– Atomvåpen har mest nytte når de ikke blir brukt. De har mest nytte når de blir brukt som en trussel. Og det å krysse grensen ved å bruke atomvåpen, er en veldig drøy beslutning å ta – også for president Putin, sa forsvarssjefen til Nettavisen.
– Det ville ha vært en helt annen situasjon. Han ville ikke vært tjent med det. Han er tjent med at konflikten holdes under terskelen for atomvåpen, men han er også tjent med at krigen isoleres til Ukraina og ikke for mange naboland, sa han den gang.