For et år siden i dag var oljeprisen under 30 dollar per fat nordsjøolje, og det hadde nylig brutt ut full oljepriskrig mellom Russland og Saudi-Arabia. På et tidspunkt var det så mye olje i markedet og så lite etterspørsel, at prisene en kort stund i april var negative - at man måtte betale for å kvitte seg med oljen.

Et drøyt år senere ser alt mye lysere ut:

  • Mer enn to av tre i oljebransjen - 68 prosent - ser for seg å ansette flere folk i løpet av de neste månedene.
  • 72 prosent tror på høyere omsetning.
  • 68 prosent tror på mer å gjøre fremover.

Det kommer fram i det ferske konjunkturbarometeret til Sparebank 1 SR-Bank, som er temperaturmåleren for næringslivet i Sør-Norge. 600 bedriftsledere har talt, og bedriftene med en tredjedel av inntektene fra olje- og gass eller mer, er markert mer positive til framtiden enn dem uten oljeinntekter.

– Skattepakken fra Stortinget har sørget for at færre prosjekter har blitt utsatt, samtidig som oljeprisen har kommet opp igjen. Disse bedriftene gjør også mer inn mot fornybar energi enn før, forklarer sjeføkonom Kyrre Knudsen.

Les mer: Mot tidenes kjøpefest: - Norge har ikke kommet ut av jappetiden

Skal ansette opptil ti personer de neste tre månedene

Offshore-leverandør Imenco i Tysvær i Rogaland leverer skreddersydde produkter og tjenester til olje- og gassbransjen, fornybar, havbruk og annen industri. Administrerende direktør Geir Egil Østebøvik sier at oljeprisfallet og virkningene av covid-19 begynner å slippe taket, og at Imenco definitivt ser positivt på tiden fremover.

– Ja, vi kommer til å ansette mellom fem og ti nye personer de neste månedene dersom ting fortsetter som nå, sier Østebøvik fornøyd.

Oljeprisen har ligget stabilt mellom 50 og 70 dollar fatet siden desember, og denne uken har prisen ligget på 68-69 dollar per fat. Det er helt perfekt, mener Imenco-direktøren.

– Når oljeprisen går over 70 dollar fatet, blir det plutselig skiferoljebonanza i USA, og da kan du bare vente på krakk. Når den er under 50 dollar fatet blir det fort brems i aktivitetene, sier Østebøvik.

Som flere andre tradisjonelle oljeleverandører har Imenco startet omstillingen. Det er bare noen få år siden alt dreide seg om olje og gass. Nå leverer Tysvær-bedriften et bredt spekter av produkter til havbruk, Forsvaret og fornybar energi. Mest entusiastisk blir direktøren når det blir snakk om havvind.

– Fornybar energi til havs blir viktig fremover med hensyn til økt aktivitet. Vi har allerede posisjonert oss med to til tre produkter, og vi ser for oss å utvide produktspekteret fremover, sier Østebøvik.

Nylig vant selskapet hans en kontrakt utenom det vanlige: Imenco skal sikre og flytte tre vikingskip og andre verneverdige gjenstander til det nye Vikingskipsmuseet på Bygdøy. Avtalen er verdt 70 millioner kroner og strekker seg over drøyt tre år.

Les mer: Krisetall for oljestudier: – Dommedagsprofetene skremmer ungdommen

Stor fart i oljebransjen kan føre til prispress

Oljegiganter som Equinor, Lundin og Aker BP i tur og orden levert svært gode tall hva gjelder omsetning og resultat den siste tiden.

Høy aktivitet og stor fart er som regel positivt, men kan fort bli et problem dersom kostnadene går opp og bransjen mister fotfestet - slik mange beskriver situasjonen i 2012 og 2013 før oljekrisen. Dette advarte også Equinor-sjef Anders Opedal om under kvartalspresentasjonen i slutten av april.

– Det er smart å ta diskusjonen allerede nå. En kan fort få en ketsjupeffekt der mange setter i gang store planer som tar mye kapasitet. Da kan det fort bli trangt i døra om to-tre år, advarer sjeføkonom Knudsen.

Og mens oljebransjen er overveldende positive til de neste månedene, er også norske bedrifter som helhet positive til fremtiden. Men er de altfor optimistiske? Nei, mener sjeføkonomen - som har funnet en finurlig trend i den ferske undersøkelsen.

– Dette er første gang jeg har sett at bedriftene har lavere forventninger til seg selv enn til konkurrentene. Det er ikke et tegn på overoptimisme, og det virker som at svarene de gir er velbegrunnede og relativt nøytrale, sier Knudsen.

Les også: Selskapet til Knut Roar (41) på europeisk prestisjeliste: – Overrasket