Meget svart vaskebransje

Opptil 90 prosent av det private vaskemarkedet er ifølge svensk og norsk vaskebransje svart. Det er vanskelig for selskapene å konkurrere med de svarte hushjelpene.

I Norge og Sverige koster hvite husholdningstjenester rundt 350 kroner timen. Før skatt tilsvarer dette en timelønn på mellom 630 og 690 kroner, skriver Dagsavisen.

Med en timelønn på mellom 75 og hundre kroner foretrekker imidlertid de fleste å betale for vaskingen svart.

Selskapet CityMaid er det største private vaskebyrået i Norge, og ifølge markedsansvarlig Charlotte Sagvikhar de bare rundt en promille av det norske vaskemarkedet.

- Når vi ser på antall firmaer som driver med privat rengjøring og omfanget der, som er marginalt, samt med den kunnskapen om hvor mange rundt oss og de som framstår i media, som har privat hjelp, så ser man at forholdet må være 80-90 prosent, sier Sagvik til Dagsavisen.

Den største kundegruppen er yrkesaktive med barn. Kundene til CityMaid kjøper i snitt vaskehjelp for 2.100 kroner måneden, noe som tilsvarer rundt tre timer annenhver uke.

Ifølge en svensk beregning i boken «Rent hus», må du tjene 700 kroner i timen for at det skal lønne seg å bruke en hvit vaskehjelp. Med svart vaskehjelp trenger du ikke tjene mer enn 200 kroner i timen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.