*Nettavisen* Økonomi.

Meglerhus mot stupet

Meglerhuset Refco ser ut til å være på vei utfor stupet, bare dager etter at skjulte milliardlån til sjefen ble avslørt.

14.10.05 19:00

Det er en regelrett skandale som nå utvikler seg i høyt tempo på Wall Street når det betydelige finanshuset Refco fredag melder at det har begynt en prosess for å avvikle markedsposisjoner i hovedselskapet Refco Securities.

Dette er trolig begynnelsen på slutten for selskapet, som har vært en stor aktør innen handel med finansielle instrumenter basert på for eksempel valuta og renter.

Skandalen sprakk mandag denne uken, da selskapet meldte at det hadde oppdaget ureglementerte lån på rundt 430 millioner dollar, eller over 2,5 milliarder kroner, til konsernsjef og styreleder Phillip Bennett.

Bennett fikk umiddelbart sparken, og onsdag offentliggjorde amerikanske myndigheter en siktelse mot ham for å ha svindlet selskapets aksjonærer for hundrevis av millioner dollar.

Samtidig kollapset tilliten til Refco, og dermed aksjekursen på børsen. Torsdag ble handelen i aksjen stanset, og fredag er det altså klart at Refco forsøker å avvikle posisjonene i hovedselskapet. Samtidig varsler et advokatkontor, ikke overraskende, søksmål på vegne av Refcos investorer.

Skjulte tap
Mye tyder på at bakgrunnen for gigantlånet er at Bennett har forsøkt å skjule at Refco har hatt kunder som ikke kunne gjøre opp for seg. I stedet for å ta tapene, er gjelden i forbindelser med regnskapsavslutninger blitt flyttet over til et selskap kontrollert av Bennett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Refco har trolig giganthullet i regnskapene utviklet seg fra så langt tilbake som 1998, da Bennett (57) ble toppsjef i selskapet. Bennett har vært ansatt siden 1981 i Refco, som har rundt 2.400 ansatte.

Mange spørsmål
Saken har ført til mye hoderysting i et finansmiljø preget av flere skandaler de siste årene, hvorav Enron-kollapsen nok er den mest kjente. Etter disse er det imidlertid innført mye strengere reguleringer i USA, samtidig som straffeutmålingene for hvitsnippforbrytere er blitt knallharde, med dommer på inntil 25 år for å ha trikset med regnskapene.

Det som gjør denne saken ekstra spesiell er at Refco ble børsnotert så sent som i august i år, da aksjer for over 500 millioner dollar ble solgt til nye investorer. 139 av disse millionene - nesten en milliard kroner - gikk til Bennett selv.

Nå viser det seg altså at verdsettelsen av selskapet trolig var basert på overskudd som var fiktive, fordi Bennett skjulte enorme tap på kunder som reeltt sett ikke kunne eller ville betale for seg.

I slike prosesser skal selskapene endevendes av revisorer og advokater, som skal gå god for tilstanden. Mange lurer på hvordan man kunne unngå å oppdage de gigantiske lånene, og fokus rettes spesielt mot revisjonsselskapet Grant Thornton, som har revidert Refco i tre år.

Grant Thornton overtok for øvrig som revisor for Refco etter Arthur Andersen, som gikk fra å være verdens mest kjente revisjonsselskapet til å bli utslettet - på grunn av sin rolle i Enron-skandalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag