Onsdag legger Eiendom Norge frem boligtallene for juli. I juni falt boligprisene med 0,3 prosent, som likevel er sterkere enn normalt for måneden. Juli er vanligvis en måned der boligprisene faller, men de to seneste somrene har vært preget av koronapandemien. Det har påvirket både priser og omsetning.
– Vi er tilbake til normalen før pandemien. Det er like mange på visninger, og vi har solgt like mange eiendommer. Unntaksårene i boligmarkedet er tilbakelagt.
– Men det er fryktelig få boliger i markedet. I de 13-14 årene jeg har sammenliknet med, har det aldri vært så lavt utbud som vi går inn i høsten med. Det er et ekstremt lavt varelager, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom til Nettavisen.
Varelager betyr tilgjengelige boliger i markedet. En titt på Finn.no viser at det fredag var 23.150 boliger til salgs, fordelt på 7098 bruktboliger og 16.720 nye boliger.
Les også: Får millionerstatning etter boligkjøp: Lukten beskrives som ganske intens og forferdelig
Folkevandringen
I Oslo er 1579 boliger til salgs, men er smertegrensen 3 millioner kroner, er det bare drøyt 200 å velge imellom. De aller minste enhetene er ned mot 10 kvadratmeter.
– Vi ser at for en del små leiligheter er det rene folkevandringen på visning, selv i ferietiden. Jeg kan ikke helt se hvilken medisin som skal gi et bedre utgangspunkt, dette er ingen «quick fix», slår Buraas fast om markedet for de rimeligste boligene.
Leilighetsnormen i Oslo har til dels vært hardt kritisert, som blant annet forbyr bygging av nye leiligheter under 40 kvadratmeter. Flere i eiendomsbransjen vil ha en oppmyking av reglene og viser til at bortimot halvparten av husstandene i Oslo består av enslige.
– Leilighetsnormen er én ting, en annen ting er at det er søkt lite igangsetting i de store byene, sier Buraas.
Les også: «Tix» økte formuen med 22 millioner på ett år: – Jeg har solgt litt eiendom
Mer prispress
Byrådet i Oslo har tatt til orde for en tredje boligsektor mellom den kommersielle og den kommunale utleiesektoren for å hjelpe vanskeligstilte inn i boligmarkedet. Civita gikk i romjulen hardt ut motforslaget og mente byrådet var på ville veier. Buraas er også kritisk til at det vil løse de underliggende problemene.
– En tredje boligsektor vil trekke enda flere boliger ut av det normale markedet og skape enda mer prispress i Oslo fremover, advarer han.
– Hvordan ser du for deg markedet i høst?
– Det er mulig vi får en pustepause på grunn av høyere renter og strømpriser, at folk vil se an litt. Men vi har ingen indikatorer som tilsier en prisnedgang, med mindre bankene setter foten ned.
– I Oslo er det mer enn nok med kjøpere, problemet er at det ikke er nok leiligheter. Nybyggsiden i Oslo er kritisk, og småhusplanen gjør det enda verre. Oslo har stort problem, sier Buraas.
Les også: DNB advarer: – Få boliger presser opp prisene
Hvor er objektene?
En normal høst i det norske boligmarkedet tilsier at prisene skal litt opp fra august og frem mot jul. Buraas kan ikke nå se noe unormalt, men det er ett stort problem:
– Kjøperne er der, men ikke objektene. Dette er ikke bare et Oslo-problem, men problemet er størst i byene, spesielt når det gjelder leiligheter.
Rentene er klart på vei oppover, og neste renteøkning kommer 18. august. Spenningen er nå om økningen blir på 0,25 prosentpoeng eller det dobbelte. I september kommer det antakelig enda en økning.
– Biter ikke renteøkningene ennå på kjøperne?
– Vi ser ingen reduksjon i antall interessenter ut fra renteøkningene, og det er vanskelig å si hva som er normalt rentenivå. Antall interessenter per eiendom i vår portefølje lå i juli på 13-14, det samme som i fjor.
Flatt
Juli-prisene varierer en del, fordi volumene er tynne i sommermåneden nummer én. I fjor falt prisene med 1 prosent, mens de steg med 0,4 prosent i koronaåret 2020.
– En nedgang på rundt 1 prosent er normalt. I vår portefølje har boligene i snitt blitt solgt til 1 prosent over prisantydning, mens i fjor ble de solgt til 0,5 prosent lavere, Så kanskje det indikerer en flat utvikling, spår Buraas om julitallene.
Alt er ifølge Nordea egentlig veldig normalt som det var før de to pandemiårene, bortsatt fra få omsetninger. En prisnedgang i juli følges vanligvis opp av en oppgang i august.
Les også: Oslos elleville boligmarked: Her har prisene tredoblet seg
Indrefilet
– Grunnen til at prisene går opp i august, er at det legges ut mye bra i denne måneden, da kommer det mer «indrefilet». I juli selges veldig ofte det om ikke går i juni. Men juni i år hadde vi veldig bra omsetning frem til den siste uken. Så stoppet det opp, markedet var i feriemodus.
Buraas sier han er mest spent på hvordan høsten blir for studentene.
– Det er tøft å være student, og vi har nå store studentkull som følge av store inntak de seneste årene. Samtidig er det særdeles få små leiligheter som er til salgs.
Mangelen på leiligheter setter også et kraftig press på leieprisene. Buraas sier at i Oslo har leieprisene det seneste halvannet året steget med 1500-2000 kroner måneden. Det betyr 18.000-24.000 kroner i økte årlige leieutgifter, utgifter som ikke er fradragsberettiget.