Gå til sidens hovedinnhold

Mekler på overtid

Partene i lønnsoppgjøret for Avinor-ansatte mekler på overtid, men steile fronter gjør faren for flystreik fra onsdag morgen overhengende. Sjekk konsekvensene.

Ledelsen i Avinor har hele tirsdag kveld sittet i forhandlinger med YS og LO Stat ved Riksmeglingsmannens kontor. Ved midnatt var det fortsatt ikke enighet, men meklingen fortsetter på overtid.

–Vi er fortsatt i en aktivt søkende fase, og vil fortsette meklingen så lenge det er interessant å holde på, sa meklingsmann Geir Engebretsen til NTB klokken 23.30 tirsdag kveld.

Ifølge Engebretsen var det da fortsatt stor avstand mellom partene.

–Men de er i dialog, og forhåpentlig kommer vi i havn, sa han.

Mange Braathens-fly

Om partene gir opp uten avtaleenighet, vil 140 ansatte bli tatt ut i streik fra onsdag morgen.

Det vil føre til at all trafikk til og fra flyplassen i Bergen og Sandnessjøen blir steng fra og med onsdag morgen.

Pessimistiske

Ved 20-tiden var stemningen laber.

- Vi står fortsatt like langt fra hverandre og optimismen er ikke så stor. Det har ikke vært noen framgang i forhandlingene, sa forbundssekretæ r Lise Olsen i Norsk Tjenestemannslag til TV 2 Nettavisen.

- Så lenge ledelsen ikke rikker seg, blir det streik fra i morgen, sa Olsen.

En eventuell streik vil lamme flytrafikken fra Bergen og Sandnessjøen først, deretter vil andre flyplasser rundt om i landet bli tatt ut forløpende de neste dagene.

Nulltilbud

- Vi har et tilbud på null fra arbeidsgiver, og det kan vi ikke akseptere, sier leder i LO Stat, Morten Øye, til TV 2 Nettavisen.

Kommunikasjonsdirektør Merete Agerbak-Jensen i Avinor mener det blir et spørsmål om forskjellsbehandling.

- Vi ser ingen grunn til at våre ansatte skal få et bedre lønnsoppgjør enn øvrige statsansatte, hvor det var et nulloppgjø r i år på grunn av det store overhenget fra i fjor. Overhenget sørger i realiteten for at det heller ikke er et nulloppgjør vi tilbyr, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Kostnadskutt

Avinor jobber for tiden med knallharde krav om kostnadskutt. Det har vært varslet kutt opp mot 400 millioner kroner, og opp mot 800 ansatte risikerer å miste arbeidet.

Det er ikke gyldig grunn for å holde pengepungen lukket, mener Øye.

– Det er ikke uvanlig at man innenfor næringslivet gir lønnsøkninger, selv om det er krav om kostnadskutt ellers. I tillegg har det vært slik at ledelsen i Avinor har fått lønnspåslag i år opptil 100.000 kroner, så det er ikke lønnsevnen det skorter på, sier Øye.

Uaktuell diskusjon

Agerbak-Jensen vil ikke gå inn i en diskusjon om lederlønningene.

- Vi synes ikke det har noe med realiteten her å gjøre, sier hun.

De ansatte i det tidligere Luftfartsverket hevder imidlertid at mens lederlønningene har økt kraftig de siste årene, har de lenger ned på stigen måtte nøye seg med smuler.

Avinor forhandler med YS og LO Stat. Den varslede streiken settes eventuelt i verk onsdag morgen klokken 5. Drøyt 140 personer blir i så fall tatt ut ved flyplassene Flesland og Sandnessjøen. Krav til sikkerhet gjør at flyplassene dermed vil bli stengt.

Etter planen vil opptrappingen skje raskt de nærmeste dagene.

- Vi har forberedt oss på opptrapping den nærmeste tiden. Det er en varslingsfrist på fire dager før vi kan ta ut ansatte i streik, så det vil tidligst skje til helgen, sier Øye.

Taper millioner

Avinor vil tape millionbeløp hvis flyplassene stenges fra onsdag.

- Tapet vil være mellom 1 og 2 millioner kroner per dag for Flesland, Sandnessjøen er ikke et overskuddsprosjekt for oss så det har mindre økonomisk betydning, sier Agerbak-Jensen.

Meklingen satte i gang tirsdag ved lunsjtider. Partene sitter ved Riksmeglingsmannens kontor.

TV 2 Nettavisen følger saken ut over dagen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger