*Nettavisen* Økonomi.

Mekling et halvt døgn på overtid - fortsatt fare for storstreik

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland mekler mellom LO og NHO i mellomoppgjøret.

To døgn etter at meklingen mellom LO, YS og NHO startet, er det ingen signaler å spore om hvorvidt det blir streik blant nærmere 25.000 ansatte eller ikke.

01.04.19 12:39

Ved 11-tiden mandag formiddag kunne NHO-sjef Ole Erik Almlid skimtes ute av lokalene i sjuende etasje hos Riksmekleren, der partene sitter i forhandlinger, men ikke pressen har adgang.

Flere ganger var leder Jørn Eggum i Fellesforbundet ute en tur – tilsynelatende for å trekke litt luft.

Rett etter klokka 8 kom riksmekler Mats W. Ruland ned til femte etasje og passerte pressefolkene som er samlet, uten å si ett ord. Utover dette har det vært lite å se til de sentrale personene i forhandlingene, men ved tidlig lunsjtid mandag ble det levert mat i sjuende etasje.

LO gikk natt til mandag ut og ba folk møte på jobb til vanlig tid og avvente nærmere beskjed. Klokka 11.40 opplyste de at forhandlingene fortsatt pågikk. NHO bekreftet det samme klokka 12.

– Betydelig avstand

Meklingen begynte lørdag klokka 12. Partene har forhandlet på overtid siden fristen løp ut ved midnatt natt til mandag.

Klokka 23 søndag sa riksmekleren at det fortsatt var «betydelig avstand» mellom partene, og han har tidligere uttalt at streikefaren er til stede.

Begge parter har tidligere oppgitt at de ikke kan si noe om hvilke saker det forhandles om. Siden dette er et mellomoppgjør, handler det imidlertid kun om lønn, ikke om mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjonsordninger.

Hvis en ser til historien, er det lite som taler for at det skal bli streik. Ifølge Fri Fagbevegelse har arbeidstakerne og arbeidsgiverne i privat sektor kommet til enighet i hvert eneste mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

25.000 ansatte

Blir ikke LO og NHO enige, er LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

Totalt vil om lag 25.000 arbeidstakere fra LO og YS bli tatt ut i en eventuell streik.

(©NTB)

Saken oppdateres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen utenfor lokalene til Riksmeklingsmannen sent søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Sjelden mekling

Lavlønnstillegg og generelle tillegg er tema i meklingen mellom LO og NHO.

– De som trodde at dette kom til å bli en enkel mekling fordi det bare dreier seg om økonomi, tar feil, sier riksmekler Ruland.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et såkalt mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn. Nå er det opp til riksmekleren å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

Lavlønnstillegg hard nøtt

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning, men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye.

Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet fra LO er ikke kjent, men før forhandlingene sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til VG at man burde se en lønnsøkning på minst fire prosent. Motparten Stein Lier-Hansen, som er leder i Norsk Industri, kontret med at det er «uaktuelt» å se tretallet.

I tillegg vil arbeidstakerne ha et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Sentrale lavlønnstillegg er ifølge FriFagbevegelse ett av de største stridstemaene og kan bli en hard nøtt å bli enige om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland beskriver avstanden mellom partene som «betydelig». Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Klikk på bildet for å forstørre.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO 14. mars. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


Klikk på bildet for å forstørre.

YS-leder Erik Kollerud forhandler med NHO på vegne av sine medlemmer. Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak om YS ikke blir enige med NHO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.