Mange timer på overtid fortsetter meklingen mellom partene i frontfaget. Over 28.000 industriansatte kan bli tatt ut i streik, men møtte på jobb fredag morgen mens meklingen fortsatte utover dagen..

15.39 skriver NRK at de har kilder på at det går mot en løsning i lønnsoppgjøret.

Etter det statskanalen får opplyst, er det fortsatt detaljer som gjenstår, men de store flokene er etter alt å dømme løst.

VG meldte litt tidligere fredag ettermiddag, at partene har bedt om hjelp. Det skal ha blitt sendt et brev til Statsministerens kontor, hvor det bes om støtte til å løse en av meklingsflokene knyttet til etter- og videreutdanning.

– Det har vært bevegelse gjennom meklingen, også gjennom morgenen, men det gjenstår store og viktige temaer enda som vi må jobbe med, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Lenger ned i saken kan du søke på navnet til din arbeidsgiver/bedrift, og sjekke om du kan bli rammet.

– Vi har jobbet gjennom natta, og vi vil fortsette arbeidet videre. Partene jobber i sine delegasjoner, så skal vi ha nytt møte nå på formiddagen.

Les også: Sjekk din bedrift - disse kan bli tatt ut i streik

Ruland sa da at han er optimist.

– Jeg kommer til å stå på for at vi skal komme i mål.

På overtid

– Partene besluttet å fortsette meklingen på overtid. Meklingen pågår fortsatt fredag morgen. Ansatte skal dermed møte på jobb som normalt, meldte Fellesforbundet på sine nettsider litt over klokka 5.

Verken Fellesforbundet eller Parat kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meklingen.

Dermed gikk oppgjøret til tvungen mekling, og partene møttes hos riksmekler Ruland mandag denne uka.

Les: Nervepirrende lønnsoppgjør for industrien: – Det er en reell streikefare, det er det ingen tvil om

Vanskelig bakteppe

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik dersom man ikke blir enige.

Utfallet av oppgjøret i frontfaget har mye å si for lønnsoppgjøret også i andre bransjer. Tanken med frontfagsmodellen er at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammene for de andre oppgjørene.

Lønnsforhandlingene i industrien startet 9. mars. Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften.

Samtidig har Ukraina-krigen og sanksjonene mot Russland ført til prisøkninger og uforutsigbarhet. Teknisk beregningsutvalg (TBU), som legger fram nøkkeltall i forkant av lønnsoppgjørene, oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

Dette er ikke første gang meklingen går på overtid: I 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfagsforhandlingene i 1996.

Dette er bedriftene som kan bli omfattet av en streik: