OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Nyhetsmeldinger fra flere kilder om at russiske styrker trekkes tilbake har ført til et voldsomt fall i oljeprisen på tirsdag.

Mens det i går ble varslet om priser over 100 dollar fatet, har oljeprisen tirsdag ettermiddag falt til 92 dollar fatet.

Les også: Putin: – Vi ønsker selvsagt ikke krig

- Styrker har returnert

Det er det russiske forsvarsdepartementet som har opplyst at militære enheter nær grensen til Ukraina nå har «fullført sine oppgaver». Opplysningene fra departementet er gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

- Noen styrker i Russlands militære områder nær Ukraina har returnert til sine baser etter å ha fullført øvelser, er meldingen fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Biden skimter fortsatt håp: – Vi vil forfølge dette


Les også: Oppdaterer om situasjonen i Ukraina: - Vi er i en veldig akutt situasjon

Russlands nyhetsbyrå Interfax har meldt at mens omfattende øvelser over hele landet fortsetter, er det enkelte enheter i sør- og vestliggende militærdistrikter som er ferdige med sine øvelser og derfor har påbegynt en tilbaketrekking til sine baser.

- Må trekke seg helt tilbake

Det er ikke dermed sagt at all fare for en invasjon er over. Rapportene nevnt over kommer kort tid etter meldinger fra USA som Storbritannia om at en russisk invasjon av Ukraina kan komme når som helst.

Den britiske utenriksministeren Liz Truss uttalte ifølge Reuters at Storbritannia må kunne fastslå at en helhetlig forflytning av russiske styrker bort fra grenseområdene nær Ukraina er i gang, for å bli overbevist om at Moskva ikke har planer om en invasjon.

Les også: Europa på randen av krig: - Putin er malt inn i et hjørne

I alt befinner nær 130.000 russiske soldater seg nær Ukrainas grenser. Dette omfatter rundt 30.000 soldater som deltar i felles militærøvelser i Hviterussland fram til 20. februar. I praksis betyr det at Ukraina er nærmest omringet av russiske militærstyrker, melder Reuters.

Les også: Zelenskyj: Onsdag er en dag for samhold, ikke invasjon

Moskva har avvist alle spekulasjoner om at landet planlegger å angripe Ukrania, men krever juridiske løfter fra USA og Nato om at Ukraina ikke kan bli Nato-medlem - dette kravet er som kjent bestemt avvist.

Aksjer opp

Flere aksjer steg kraftig opp i kjølvannet av nyheten. Den tyske dax-indeksen, som er Europas viktigste, er opp 1,7 prosent ved børsslutt i Oslo, mens Stoxx Europe 600, en heleuropeisk indeks, steg 1,2 prosent.

De fleste aksjene på Oslo Børs endte opp, men hovedindeksen falt likevel en god del ned, noe som skyldes at oljeprisfallet trekker ned oljeaksjene ekstremt. Equinor, børsens (og Norges) uten sammenlikning største og viktigste selskap, hadde en ekte mareritt-dag, og falt hele 6,5 prosent på børsen, en av de verste dagene på lang tid. Hele 57 milliarder kroner ble barbert av aksjeverdien til Equinor tirsdag, det er mer enn for eksempel hele børsverdien på Røkkes eierselskap Aker.

Meldingene om tilbaketrekning er også gode nyheter for Wall Street.

Dow Jones endte opp 1,22 prosent. Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen endte opp 1,6 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen var opp 2,6 prosent.

Den russiske rubelen steg med 1,5 prosent mot amerikanske dollar, mens også Ukranias valuta, steg 1 prosent. USAs S&P 500-indeks steg med 1,1 prosent, melder Financial Times.

- Kan angripe uten varsel

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på pressekonferansen i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag sammen med forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (Sp). - se egen sak her

– Et russisk angrep mot Ukraina kan være nært forestående, sa utenriksminister Huitfeldt (Ap) på pressekonferansen.

- Det er vanskelig å si hvor stor risikoen er for at Russland invaderer Ukraina, sier Enoksen.

– Men det som er helt sikkert, er at Russland er i stand til å angripe Ukraina nærmest uten varslingstid, sa han.

Enoksen og Huitfeldt understreker at det er Russlands ansvar å deeskalere situasjonen. Utenriksministeren mener Russland så langt ikke har vist vilje til å engasjere seg i reelle forhandlinger, tross intenst diplomatisk arbeid over tid.

– Vi står overfor en alvorlig situasjon fordi russisk styrkeoppbygging fortsetter, sa Huitfeldt.

- Invaderer ikke hvis vi ikke provoseres til det

Russlands ambassadør til EU åpner tilsynelatende for en invasjon av Ukraina dersom Russland provoseres, ifølge et intervju med den britiske avisen The Guardian mandag.

Mens vestlige land hevder at Russland vurderer å invadere Ukraina, har russiske myndigheter gjentatte ganger avvist dette. Men Russlands ambassadør til EU, Vladimir Tsjizjov, ordla seg noe annerledes i et intervju med The Guardian mandag.

– Vi vil ikke invadere Ukraina hvis vi ikke provoseres til å gjøre det, sa han, og la til:

– Hvis ukrainerne starter et angrep på Russland, så bør dere ikke bli overrasket hvis vi går til motangrep.

Tsjizjov åpnet også for et motangrep dersom ukrainere begynner å «drepe russiske borgere» i Donbas-regionen øst i Ukraina eller noe annet sted. Regionen har i en årrekke vært kontrollert av separatistiske opprørere som støttes av Russland.

Amerikansk etterretning hever Russland har lagt planer for en iscenesatt «provokasjon» som potensielt kan fungere som et påskudd for et angrep på Ukraina.

Norge sender opp mot 60 soldater til Litauen

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen med 50–60 soldater. Enheten reiser til Litauen raskt og sendes for en tidsperiode for tre måneder med mulighet for forlengelse, opplyste Enoksen.

– Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon.

De norske styrkene skal ikke ha noen rolle i konflikten.

– Styrkene skal først og fremst være til stede på Natos område i østlige Nato-land. De har ingen rolle opp mot Ukraina annet enn at vi er en del av beskyttelsen mot et eventuelt angrep, sa Enoksen.

UD er i kontakt med norske borgere

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte fredag om en reell risiko for væpnet konflikt i Ukraina.

Senere samme dag ba Utenriksdepartementet (UD) norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen. En rekke andre land har bedt om det samme, blant annet Tyskland, Sverige og Italia.

Regjeringen fraråder også alle reiser til Ukraina, samt reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 25 mil fra den ukrainske grensa, og alle reiser til Hviterussland med unntak av hovedstaden Minsk.

– Vi har tatt kontakt med norske borgere som har registrert seg hos oss, om lag 100 personer, sa Huitfeldt.

Ambassaden i Kiev vil fortsatt være bemannet, men det vil bli gjort justeringer i personelloppsettet. Familiemedlemmer av ambassadeansatte er tidligere blitt bedt om å reise hjem, opplyste Huitfeldt.

Putin: – Vi ønsker selvsagt ikke krig

I forbindelse med et møte tirsdag, slår russlands president Vladimir Putin fast at landet ikke ønsker krig, men i stedet nye samtaler med Vesten om sikkerhetssituasjonen.

– Vi er klare til å jobbe videre sammen. Vi er klare til å følge forhandlingssporet, sa Putin på en pressekonferanse sammen med Tysklands statsminister Olaf Scholz etter tirsdagens møte.

– Vi ønsker selvsagt ikke krig, sa Putin.

Les mer: Putin: – Vi ønsker selvsagt ikke krig

Biden skal tale om Ukraina

USAs president Joe Biden skal tirsdag kveld norsk tid komme med nye uttalelser om Ukraina-krisen etter at Russland kunngjorde en delvis tilbaketrekning.

Det hvite hus opplyser at Biden vil tale klokka 21.30 norsk tid for å «gjenta at USA er åpen for høynivå-diplomati i nær koordinering med våre allierte».