Onsdag vinner demokratene begge omvalgene i delstaten Georgia. Dermed vil partiet ha både presidenten, flertallet i Senatet og Representantenes hus.

– Jeg tror Biden egentlig skulle ønske at han tapte Georgia, for å kunne legge skylden på republikanerne når det trengs, sier statsviter og forfatter Asle Toje.

Nederlaget for Trump og republikanerne mener han åpenbart ligger hos presidenten selv.

– Du kan ikke si at det er utbredt valgjuks - derfor er det viktig at dere alle går og stemmer. Skylden for dette ligger ene og alene hos Trump.

Les mer: Asle Toje hudfletter akademia: – Noe så dumt kan kun tenkes ut på et universitet

50-50

Med seieren vil Senatet ha 50 republikanske senatorer og 50 demokratiske senatorer. Ved stemmelikhet er det visepresidenten som avgjør.

Toje har fulgt valget tett, og mener dette vil gi en ny tid for venstrefløyen i det demokratiske partiet.

– Nå må Biden forholde seg til den voksende venstrefløyen i partiet. Partiet er en bred menighet, og er som om du i Norge skulle slå sammen Rødt, SV, Arbeiderpartiet og Høyre. Og venstresiden ønsker å få betalt, forklarer Toje.

Les også: Ville spekulasjoner om Trump før Biden overtar

Venstresiden i partiet har fått flere store stjerner de siste årene. En av de mest kjente er Alexandria Ocasio-Cortez. Hun har tatt til orde for en radikal omfordelingsopolitikk og en «Green New Deal» som vil omstrukturere hele den amerikanske økonomien. Et annent skarpt skille mellom Biden og venstrefløyen er at flere på venstresiden har omfavnet identitetspolitikk.

– Biden er ingen radikaler, men med denne valgseieren må han forholde seg til denne store delen av partiet. Hver stemme vil telle om de skal få gjennom seire i senatet.

– Hva ønsker venstrefløyen?

– Først og fremst «Green New Deal». Det er en dramatisk omlegging av den amerikanske økonomien finansiert av middelklassen. De sier de skal ta fra de rike. Men de rike er demokratene. Jeg er såpass kynisk at jeg tror neppe Jeff Bezos (Amazon-sjefen journ. anm.) kommer til å betale for dette, sier Toje.

Les mer: - Trump kan ha brutt loven i telefonsamtale

Tidligere har de fleste presidenter startet med flertall i Representantenes hus og Senatet. Men etter mellomvalgene etter to års tid, bruker det meste å snu.

Selv Barack Obama, som vant med stor margin i 2008, gikk på kraftige nederlag i 2010-mellomvalget. Republikaneren Scott Brown vant senatsplassen etter Ted Kennedy i en av landets mest venstrevridde delstater, Massachusetts.

Hvorvidt republikanerne klarer et comeback allerede i 2022 avhenger av hvordan de håndterer arven etter Donald Trump, mener Toje.

Les også: Donald Trump reklamerer med Nobel-pris i ny skrytevideo

– Jeg tror nok det kommer til å ta mer tid denne gangen for republikanerne å bestemme seg for hvilket parti det skal være. For om det er slik at de må bære Trump ut av Det hvite hus, blir det langt vanskeligere, sier han og legger til:

– Problemet er at alternativet til Trump er disse høviske operaelskene republikanerne med eggeflekker og slipsnål. De vinner heller ikke valg. Men seieren i Georgia gjør dette enklere for republikanerne. Nå får de et pusterom til å omdefinere seg selv, og ta et oppgjør med Trump-æraen.

– Trump blir skjøvet ut i et mørke

Når Donald Trump går av den 20. januar, og Joe Biden tar over nøklene til Det hvite hus, tror Toje at republikanerne vil stå i kø for å bli ferdig med Trump.

– Vi ser det allerede på de konservative nyhetsmediene. Det er langt mer lunken stemning om Trump. Tidligere kunne man leve med han så lenge han vant valg. Men nå gjør han ikke det lenger.

Det som gjør valget i Georgia ekstra interessant er at det er to veldig ulike kandidater som representerte republikanerne. Kelly Loeffler er Trump-lojalist og ligger langt til høyre i partiet. Mens David Perdue er en del av det republikanske etablissementet.

– Dette er en katastrofe for republikanerne. Vanligvis vinner republikanerne, spesielt i slike omvalg, fordi de møter opp, sier Toje.

Les mer: Trump: - De kommer ikke til å ta Det hvite hus, vi kommer til å kjempe som bare faen!

Demokratene har blinket ut delstatene Texas, Arizona og Georgia som områder de ønsker å omvende til demokratene. Georgia har tradisjonelt vært en konservativ delstat, og i 2018 vant guvernøren Brian Kemp, som ivrig fortalte om at han hadde lasteplan på pickupen fordi han skulle kunne «deportere ulovlige innvandrere».

– Denne gangen klarte de å holde på Texas, men mistet Arizona. Det er mye å uroe seg over for republikanerne. Et ordentlig nederlag gjør det mulig for dem å ta rotta på Trump-tilhengerne i partiet. Til slutt vil de være en marginalisert gjeng med lite verv og makt, er min spådom.

Les også: Trump-lekkasjen: - Kvalifiserer for riksrett og avsettelse

Toje mener det heller ikke er en spesielt god periode å få makten over USA. 2021 er preget av koronavirus, økonomisk krise og ekstrem polarisering.

– Det er ikke lett å styre Amerika nå. Dette er et klassisk eksempel på at man bør være forsiktig med hva du ønsker deg. Nå vil Trump havne i et mørke der han til slutt sitter isolert i et stort hus. De han vil snakke med, vil ikke møte ham. Det kan fort skje i løpet av bare noen uker.