VIKA (Nettavisen): Selvaag-direktør Sverre Molvik var en av deltakerne på boligseminaret til Selvaag Bolig og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i forrige uke. Renten var naturlig nok et av de store temaene på seminaret.

Septembertallene fra Eiendom Norge var derfor ikke kjent. De viste et større fall enn det som var ventet. Henning Lauridsen i Eiendom Norge peker på at renteøkningene nå begynner å virke.

Men da Nettavisen spurte Molvik om han er bekymret for de planlagte renteøkningene til Norges Bank, svarte han:

– Jeg er ikke bekymret. Det blir et sannsynlig rentetopp ved årsskiftet rundt 3 prosent, og så vil det begynne å falle igjen. Jeg er egentlig ikke bekymret i det hele tatt, sa Molvik på seminaret.

Les også: Finanstilsynet vil stramme inn på utlånene: – Dramatisk

Umulig

De som drømmer om en ny bolig og håper på et fall i prisene, kan trolig dermed drømme videre. Det er nesten ikke nye boliger å få tak i.

– Renten begynner å bite nå, men ikke på nye boliger, fordi det er så lavt tilbud. I Oslo er det ikke tjangs å komme under 100.000 kroner kvadratmeteren for sentrumsnære nybygg. I Lørenskog selger vi for mellom 85.000 og 95.000 kroner kvadratmeteren, litt avhengig av hvor det er.

Molvik mener det skal være 20 prosent i normal forskjell mellom nybygg og brukte boliger i Oslo.

– Hvorfor akkurat denne forskjellen?

– Det baserer jeg på historiske tall da det var balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet. Da var normen 5000 nye boliger i Oslo hvert år.

Les også: Vegard Harm har kjøpt en bolig til

Hårreisende lavt

– Men nå selger dere ute på Løren i Oslo øst og noenlunde sentrumsnære prosjekter for 110.000-115.000 kroner kvadratmeteren?

–Ja, nå er det sånn. Det skyldes en veldig lav tilbudsside, sier Molvik. På seminaret gikk han enda lenger.

– Det er en hårreisende lav tilbudsside.

En snittbolig til Selvaag koster hittil i år drøyt 5 millioner kroner. De er altså ikke i den øvre enden av markedet. Men med oppføringskostnader nå på 52.000 kroner per kvadratmeter og tomtekostnader på 25.000-30.000 kroner meteren langs Ring 3, blir det rådyrt for den som vil ha noe nytt i sentrumsnære områder i Oslo.

Bare byggekostnadene og tomtekostnadene utgjør 6 millioner kroner for en typisk 3-romsleilighet. Utsalgsprisen blir fort over 8 millioner. Det er blitt mye dyrere å bygge.

Opp 20 prosent

– Byggekostnadene har gått opp 20 prosent etter at krigen i Ukraina brøt ut. Det spiser opp hele fortjenesten for utbyggerne. De vil nå vente til at ordrereserven til entreprenørene er lav, og stålverkene igjen begynner å få lagre.

– Det kan skje allerede ved årsskiftet. Vi kan få normale byggekostnader på våren, gitt at ikke krigen ikke eskalerer, sa Molvik til forsamlingen.

– De høye byggekostnadene, hva gjør det med boligbyggingen nå?

– Den stopper opp nesten overalt, bortsett fra rundt Ring 3 i Oslo og kanskje noen sentrale områder i andre byer, svarer Molvik. Hans bekymring deles av adm. direktør Carl O Geving i NEF.

Nedgangstider

– Bekymringene er mye større om det bygges nok boliger over tid enn at bruktboligprisene faller litt. Fallende boliginvesteringer er en av de fremste indikatorene på resesjon, og det tror jeg ikke sentralbanken vil ha, sa Geving. Han er bekymret for at Norges Bank nå er litt for hard på rentelabben.

– Byggenæringen er Norges nest største fastlandsindustri. Det tar veldig kort tid å stoppe produksjonen, men lang tid til å sette den i gang, advarte Geving.

Han spår i likhet med Molvik at prisene kan bare bli høyere så lenge byggekostnadene er så høye som de er. Bruktboligmarkedet er derfor mye mer rentefølsomt.

Les også: Oslo-leilighet uten bad selges for 3,5 millioner: – Det er jo ekstremt

Sikker nedgang

– Det er bruktboligprisene vi hører mest om, og det er ganske sikkert at vi får en nedgang her, sa Geving.

Molvik sa på seminaret at han fortsatt er optimist. Han har tidligere sagt at begrensningen i utlånsforskriften om fem ganger inntekten i maksimal gjeld trumfer renteøkningene

– Men vi er i grenseland nå, medga han.