- Det var kanskje ikke helt verdt pengene, sier Cecilie Spidsberg (22), som dro til Dyreparken i Kristiansand i sommer.

Nylig skrev Nettavisen om Mari som måtte ut med nesten 4000 kroner i Hunderfossen i sommer. Høye priser i fornøyelsesparker gjør at det fort blir veldig dyrt å ta med familien dit en dag eller en helg.

Det er ikke bare Hunderfossen som er dyrt. For å komme inn i Dyreparken i Kristiansand må voksne ut med 499 kroner for heldagsbilletter, og det kan være dyrt for studenter.

Disse billettene var imidlertid utsolgt da Spidsberg og søsteren skulle til parken i sommer, og de valgte derfor å kjøpe ettermiddagsbilletter.

- For to studenter virket det også mer fristende, sier Spidsberg.

De betalte 598 kroner for begge billettene, og hadde fire timer til rådighet - fra klokken 16 til 20. Besøket ble imidlertid en skuffelse.

Mye de ikke fikk se

Det var nemlig ikke noe underholdning eller noe ekstra inne i parken på ettermiddagen og kvelden, forteller hun.

- Du bare går rundt og ser på dyrene. Det var litt kjedelig, fordi mange av dyrene fikk vi ikke se i det hele tatt. Vi sto og ventet ganske lenge, men de kom ikke fram, sier hun.

Les også: Larvik kan få Mummi-park

Det var imidlertid ikke bare muligheten til å se dyrene som var begrenset. Hun sier at de også måtte stå veldig lenge i kø for å kjøre Tømmerrenna, og Jungelbob kunne de bare glemme å rekke før parkens stengetid på grunn av lang kø.

- Det var kjedelig at vi ikke fikk gjort alt vi ønsket når vi betalte 300 kroner. Da har man jo lyst til å utnytte tiden i parken best mulig, sier Spidsberg.

På Dyreparkens nettside står det imidlertid ingenting om at det er begrenset hva du får tilgang til på ettermiddags- og kveldstid.

Les også: Dyreparken taper millioner på strenge tiltak i Kristiansand

Må gjøre noe med køene

Spidsberg er langt fra alene om denne opplevelsen med ettermiddagsbillett. Filip Rygg tok med familien til Dyreparken i Kristiansand i sommer, og tvitret om opplevelsen:

«Bruker to av fire timer på å stå i kø for Tømmerrenna», før han la til følgende: «De to siste timene bruker vi på å stå i kø for Jungelbob. Godt kidsa har Pokemon go, og far kan klage på Twitter.».

Til Nettavisen forteller han at dette var noe overdrevet, da det var nærmere én enn to timer de sto i kø for attraksjonene. Han mener likevel noe må gjøres med de lange køene.

- Jeg ville vært bekymret for forretningsmodellen, hvis det fortsetter å være så mye kø på sikt, om jeg drev Dyreparken, sier han.

Rygg trekker fram at norske fornøyelsesparker som Tusenfryd og Dyreparken er veldig populære og har lite konkurranse. Men han tror at de burde bygget ut parkene betydelig for å beholde populariteten i framtiden.

- Enten går folk lei, ellers kommer det konkurrenter. For det er dyrt, mye køer og dårlig mat, sier han.

Fornøyd med besøket

Selv om Rygg synes det var litt vel lang ventetid på attraksjonene, er han alt i alt veldig fornøyd med turen i Dyreparken.

- Vi er på ingen måte misfornøyd. For vi gikk derfra med overlykkelige barn som hadde sett Kaptein Sabeltann, sier han.

Rygg påpeker imidlertid at lange køer i en fornøyelsespark er et i-landsproblem. Han tror samtidig få selskap kunne levert så dårlig som fornøyelsesparker gjør på enkelte punkter, deriblant lange køer, uten å få tyn.

- Men det kan de fordi de er alene. De har et enestående produkt, blant annet har Dyreparken Kaptein Sabeltann-show, sier Rygg, som legger til at han er imponert over hva de har fått til.

Klager på ettermiddagsbillettene

Det er ikke bare Rygg og Spidsberg som mener det er for mye kø i Dyreparken på ettermiddags- og kveldstid. På Facebook-siden til Dyreparken er det flere som har kommentert et innlegg om ettermiddagsbillettene.

- Ettermiddagsbillett er bare å styre unna. Betalte 1136 kroner for to voksne og to barn, skriver en, som også forklarer hvor lite de fikk tid til.

Han skriver at de sto én time i kø for Jungelbob, og 45 minutter med å se i tomme innhengninger. Han skriver nemlig at alle aper, løver, flodsvin og så videre var inne, og de skal ha fått beskjed om at det ikke var noe poeng i å stille seg i kø for å se sjimpansene siden køen var for lang til å rekke det før stengetid.

Les også: Koronasmitte på Tusenfryd – gjester bes om å teste seg

I tillegg sto familien 45 minutter med kø for tømmerrenna, men den skal ha blitt stengt før de rakk å bli med. Mannen skriver også at de ikke fikk plass på Hakkebakkeskogen-toget, og rakk heller ikke se i Abra Havn og Kardemommeby.

- Takk for en miserabel opplevelse, vi kommer ikke tilbake, skriver han.

En annen skriver også at hun oppfordrer folk til å styre unna ettermiddagsbillettene.

- Vi ble superskuffet. Vi ønsket bolle og kaffe, men matserveringen stengte klokken 18 og andre attraksjoner stengte klokken 19.30, skriver hun.

Heller ikke denne familien fikk kjørt Jungelbob eller sett på sjimpansene på grunn av lang kø.

- Må si vi ble overrasket over at stengetiden inne i parken var mye tidligere enn parkens stengetid, skriver hun.

Skal være mulig å se dyrene

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken B. Schjøtt i Dyreparken har blitt presentert for kritikken, og svarer Nettavisen på e-post gjennom kollega Jonas Røyem Ny.

Hun sier at daglige gjesteundersøkelser viser at mange er fornøyde med ettermiddagsbesøket i Dyreparken. De tar likevel til seg at enkelte påpeker områder hvor de kan forbedre seg.

Schjøtt sier at de aller fleste dyrene er ute om ettermiddagen og kvelden, men det vil variere litt med hvilken art det er spørsmål om.

- De fleste områdene til dyrene er store og varierte, så noen ganger må man lete litt for å se dyrene Hvis det er veldig varmt og sol, ligger dyrene ofte i skyggen og slapper av, og kan noen ganger være vanskelige å få øye på, sier hun.

- Vi legger til rette for at dyrene kan velge det som passer dem best, men de er som regel synlige enten ute eller inne, sier hun.

Det stemmer riktignok at underholdningsaktiviteter som er skuespillerdrevet avsluttes tidlig - i 17-tiden. Men fleste aktivitetene deres, slik som Tømmerrenna Nilen, bobbanen og flere andre, er åpne helt til klokken 20, ifølge Schjøtt.

- Ettermiddagsbillettene er ment som et tilbud for dem som primært vil oppleve dyr og aktiviteter, ikke underholdning, påpeker Schjøtt.

Noen restriksjoner

- Vår generelle anbefaling til alle som skal besøke oss er å planlegge besøket i forkant, og prioritere enkelte aktiviteter ut ifra den tiden den enkelte gjesten har til rådighet, sier hun.

Det er imidlertid naturlig at det vil danne seg lange køer, ifølge Schjøtt. Hun forklarer at koronarestriksjoner på antall publikum på arrangementer, for eksempel dyrepresentasjoner og underholdning, blir det stor etterspørsel og dermed køer.

- Gjestene står i tillegg med avstand mellom seg, og da oppleves nok køene også som fysisk lengre enn de reelt er. Gjennom nyhetsbrev, nettside og sosiale medier søker vi å opplyse gjestene våre før de kommer om de ulike køløsningene. Vi jobber også med digitale køløsninger som vil gjøre køopplevelsene enda mer behagelige for gjestene, sier hun.

Schjøtt avviser imidlertid at alle spisestedene stenger tidlig.

- Vi har 11 spisesteder inne i Dyreparken. Enkelte av disse stenger tidligere enn klokken 20. Dette er justert utifra antall besøkende i Dyreparken. Vi har likevel mange spisesteder åpne til både klokken 19.30 og 20, sier hun.