De beste strømavtalene for deg som kunde skal du i utgangspunktet finne øverst i Forbrukerrådets strømportal, strømpris.no. En fersk ekspert-analyse antyder at dette ikke er de beste avtalene over tid.
I en omfattende rapport om strømmarkedet fra analyseselskapet Thema og teknologiselskapet Itera, som offentliggjøres i midten av april, listes strømavtaler fra 17 aktører opp, rangert etter påslag over tid. Ingen av avtalene som topper strømpris-listen er med i denne rangeringen.
Portalen skal lede kundene til de beste strømavtalene, men domineres av kortsiktige kampanjetilbud som koster kundene dyrt i lengden, hevder Kristian Enger, leder for forretningsområdet Energi i Itera. Han er kritisk til hvordan strømpris.no fungerer og mener at portalen forvirrer kundene ved å inkludere kampanjetilbud:
- Informasjonen er korrekt, men portalen burde satt krav til at alle priser vises, også prisen etter utgått kampanje.
Reklame: Finn billigst strømavtale i ditt område
Les også: Hauset opp prisen og brøt med egne vilkår: - Dette er ulovlig
Så mye spriker påslaget på spotprisen
I rapporten fra Itera og Thema Consulting er 17 selskaper rangert etter påslag ved et strømforbruk på hhv. 10.000 og 20.000 kWh i året. Utvalget består av de mest solgte spotpris-avtalene fra de største selskapene i markedet samt tre nykommere med en litt alternativ tilnærming.
Påslag ved 10.000 kWh (øre per kWh):
Lavest påslag:
- Tibber strømavtale 5,7
- Vibb strømavtale 5,7
- Klarkraft strømavtale 6,0
Høyest påslag:
- Fortum Marked 11,9
- Istad Spot 12,7
- Hafslund Strøm spotpris 14,1
Påslag ved 20.000 kWh (øre per kWh):
Lavest påslag:
- Tibber strømavtale 3,3
- Vibb strømavtale 3,3
- Klarkraft strømavtale 3,6
Høyest påslag:
- Fortum Marked 9,5
- Istad Spot 10,3
- Hafslund Strøm spotpris 10,5
Kilde: Itera og Thema Consulting
- Alle taper på dette
Enger mener at informasjonskravet til avtaler i portalen ikke er tråd med hva Forbrukerrådet selv har sagt om krav til oversiktig forbrukerinformasjon:
- Det er helt umulig å finne ut av prisen på lang sikt. Kravet til informasjon om strømpriser burde standardiseres på samme måte som kravet til informasjon om prisen på lån og renter.
Noen av strømaktørene tilbyr mange ulike avtaler. For eksempel har Agva Kraft 15 ulike strømavtaler som de tilbyr kundene. Avtalene som fremmes i portalen er ikke de samme som markedsføres mest aktivt mot kundene på strømselskapens nettsider, poengterer Enger:
- Problemet med mange av prisplanene er at de ser bra ut på kort sikt, men på lengre sikt er de mindre gunstige. Samtidig er det dyrt å drifte 15 ulike strømavtaler, noe som gjør at lønnsomheten til strømselskapet reduseres.
Les også: Hudfletter strømleverandørene: – Differansen putter de i egen lomme
- De dropper viktig informasjon bevisst
Ifølge Enger er viktig informasjon utelatt helt bevisst fra strømportalen:
- Det er definitivt bevisst at man unnlater å oppgi en del informasjon. Strøm er lavinteresse for folk flest. Det er kjedelig å sette seg inn i, og komplisert å forstå ulike priselementer.
Strøm-aktørene gjør bildet enda mer komplisert ved å operere med ulike måter å beregne prisene på, mener Enger, som tar til orde for at standardisert praksis tvinges gjennom:
- Det bør være en forskrift som sier noe om hvordan man beregner priser, på samme måte som bankene må oppgi effektiv rente. Så kan man kommunisere effektiv strømpris på lik måte på tvers av bransjen
Dette krever en standardisert praksis, mener Enger:
- Det må bestemmes hvilke elementer som skal inngå i prisen og hvordan beregningene gjøres. Når hver enkelt strømaktør selv velger hvordan dette gjøres, blir det forvirrende.
Les også: Forbrukertilsynet advarer mot strømleverandører som sier de er billigst
- Skal varsle på SMS
Ifølge Forbrukerrådet spiller det ikke så stor rolle om avtalene i portalen er kampeanjer eller ikke, siden de har stilt et minstekrav om 12 måneders varighet:
- Alle avtalene som kommer opp på topp har en prisgaranti på minimum 12 måneder. Hvis prisen endres etter dette, så skal selskapene varsle kundene på SMS eller e-post. Det er også lagt inn mulighet for SMS-varsel, slik at du får beskjed når garantitiden er ute, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Iversen mener at selv om ingen selskaper opplyser om pris etter kampanjeperioden, dekker varslingskravet behovet for prisinformasjon:
- Selskapene kan endre prisen med 14 dagers varsel på alle avtaler, uansett om de fremstår som kampanjetilbud eller ikke - noe de også ofte gjør. Dette gjelder også for de avtalene som Itera har sett på. Strømpris.no er en av de få plassene hvor du kan bestille strøm og få en garanti på hvor lenge avtalen gjelder.
- Kristian Enger i Itera mener at portalen forvirrer kundene og at den ikke gjenspeiler ikke de kravene Forbrukerrådet selv ønsker å stille til bransjen. Hva synes du om den kritikken?
- Det er enkelt å sammenligne og se hvor lenge selskapene garanterer prisen på strømpris.no. Samtidig speiler tjenesten også et marked der grunnleggende informasjon om prisvarighet og enhetlig prising mangler. Dette er noe Forbrukerrådet jobber for at skal komme på plass ved alt salg og all markedsføring av strøm.
Les også: Klagestorm mot strøm-giganter: Advarer mot lureprodukter
- De må mer på banen
Bransjeorganisasjonene Energi Norge og Distriktsenergi har nå gått sammen om å utvikle en sertfiseringsordning for salg og kundeoppfølging og dette er et steg i riktig retning. Enger mener likevel myndighetene må komme mer på banen og innføre sterkere regulering av prisinformasjon.
- Hadde myndighetene bare sagt: strømpris skal oppgis på denne måten, hadde vi sluppet denne forvirringen. Og det vil faktisk både strømselskapene og sluttkundene vært tjent med.