Tesla-priskuttet i forrige uke har skapt store overskrifter og engasjement blant både bransjefolk og bilinteresserte.

På sine nettsider satte Tesla ned prisen på sin bestselger Model Y med opp til 120.000 kroner. Bilprodusenten gikk ut med en pris på 399.900 kroner.

Men det er ikke mulig å få bilen til denne prisen. Tesla har ikke regnet med avgifter og gebyrer i prisen, så den rimeligste modellen kan man få til 431.845 kroner.

Nettavisen har siden priskuttet forsøkt å få svar fra Tesla om hvorfor de markedsfører denne prisen, men har så langt ikke fått noe svar.

– Det er rimelig spesielt at Tesla velger å bruke priser som ikke er reelle i sin markedsføring. Her forsøker de å etablere en sannhet om at prisene er mye lavere enn de faktisk er, sier journalist Odd Erik Skavold Lystad i Bilbransje24 til Broom.

Han forklarer videre at faktum er at det ikke er mulig å kjøpe bilene til de prisene de oppgir.

– Det er en praksis som er i strid med norsk lov, sier han til nettstedet.

Ingen planer om å følge opp

Underdirektør Marit Evensen i tilsynsavdelingen hos Forbrukertilsynet sier til Nettavisen at prisene kan oppfattes som villedende.

– Det vil lett anses villedende dersom næringsdrivende presenterer priselementer i sin markedsføring som av forbrukerne kan oppfattes som varens totalpris. Videre vil det også lett anses villedende dersom det i markedsføringen opplyses om ett eller flere priselementer, men uten at den totale prisen angis, sier hun, og legger til:

– Moms og andre avgifter skal være inkludert i totalprisen i all markedsføring som rettes mot forbrukere.

På spørsmål om de vil følge opp saken svarer hun:

– Per dags dato har vi ingen planer om det, men får vi inn flere klager på dette, vil vi vurdere det.

Store priskutt på Finn.no

Ferske tall Nettavisen har fått fra Finn.no viser at gjennomsnittsprisen på annonserte Model Y har blitt barbert med 53.000 kroner etter at nyheten ble kjent.

Gjennomsnittsprisen for Model Y var 636.000 før 13. januar og 583.000 etter 13. januar og fram til dags dato. Det betyr store tap for Tesla-eierne sammenlignet med prisene før det store kuttet.

Tiden det tar før bilene blir solgt, har økt med tre dager i snitt før og etter priskuttet.