*Nettavisen* Økonomi.

Menn er dårligst betalere

Norske menn hadde ved utgangen av 2005 betalingsanmerkninger for til sammen åtte milliarder kroner.

10.01.06 10:27

Hele 5,8 prosent av norske menn har betalingsanmerkinger, viser statistikk samlet inn av Lindorff Decision.

Store tap for næringslivet
Mens norske kvinner kun har anmerkninger for litt over 2,4 milliarder kroner, har norske menn anmerkninger for til sammen åtte milliarder kroner.

- Disse pengene er sannsynligvis allerede avskrevet, og vil dessverre i for liten grad dukke opp igjen. Dette utgjør derfor store tap for næringslivet over hele landet, sier Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision i en pressemelding.

Den største kjønnsforskjellen finnes blant de eldre. Blant ungdommen er betalingsevnene eller viljen omtrent like stor for begge kjønn.

Truer med rentesmekk
For å få fart i innbetalingene advarer Lindorff med at betalingsanmerkninger kan gi høyere rente.

- Bankene er nå i ferd med å legge om sine kredittanalyser, i forbindelse med innføring av Basel2-regelverket. Det vil bety at lån i større grad vil bli priset individuelt. De med dårlig betalingshistorikk kan ende opp med å måtte betale høyere rente på lånet sitt, sier Lindorff-direktør Tore Andresen.

26-45 år verst
Ifølge pressemeldingen til Linfordd er det folk i aldersgruppen 26-35 og 36-45 år som står for den største andelen betalingsanmerkninger i 2005. I disse aldersgruppene sliter henholdsvis 7,5 og 7 prosent med anmerkninger, mens bare 2,8 prosent av befolkningen mellom 56 og 65 år hadde betalingsanmerkning ved utgangen av 2005.

- Dette er ikke overraskende. Eldre mennesker har hatt et helt yrkesliv på å nedbetale gjeld, og dessuten er de fremdeles noe mer konservative med pengene sine enn de yngre generasjoner. I alderen 26-45 år betaler du på studielån og boliglån, kanskje i tillegg til forbruksgjeld. Da er man også svært sårbar hvis renten skulle stige, sier Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.