*Nettavisen* Økonomi.

Menn for trege ut av styrerommene

Norske menn er ikke raske nok til å dele plassen i styrerommene med kvinner. Snart kan de bli kastet ut med loven i hånd.

07.03.05 14:15

Stortinget har gitt næringslivet frist til 1.juli for å få opp andelen av kvinner i styrerommet. Hvis ikke bedriftseierne selv klarer å nå målet innen den tid vil det bli fremmet et lovforslag for å sikre at kvinneandelen i styrerommene er på minst 40 prosent.

Lang vei
Tall frigitt fra Statistisk sentralbyrå mandags formiddag viser at det ennå er en lang vei igjen. Ved inngangen til 2005 oppfyller kun ett av ti allmennaksjesselskap kravet om 40 prosent kvinner i styret.

Dette er en forbedring fra inngangen av 2004 da bare 6 prosent av selskapene oppfylte kravet. Men utviklingen går for sakte, og det er mange skjær i sjøen. Ingen av allmennaksjesselskapene som ble etablert i 2004 oppfyller nemlig kravene.

Best i store selskapet
Kvinnerepresentasjonen i allmennaksjeselskap har økt med nesten 3 prosentpoeng fra 9 prosent ved inngangen til 2003 til nesten 12 prosent ved inngangen til 2003. Men hvis man ser på selskapene som ble etablert i 2004, så er kun fire prosent av styrerepresentantene kvinner.

Statistikken viser at kvinneandelen vokser i takt med størrelsen på selskapet. I allmennaksjeselskap med 100 eller flere ansatte er delen av kvinner hele 21 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere nyetableringer
Kjønnsstatistikken som ble presentert mandag formiddag viser at stadig flere kvinner etablerer egne foretak.

Flest kvinner velger Enkeltpersonforetak. I 2004 sto kvinner for 33,4 prosent av nyetableringene.

Dette er 2 prosent mer enn i 2003. De fleste nyetableringene kommer innenfor helse- og sosialtjenester. Minst andel kvinner finn vi innenfor bygge- og anleggsvirksomhet. I denne næringa står kvinnene bare for om lag 2,5 prosent av nyetableringene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.