Wibe har tatt på seg rollen som styreleder i selskapet Release, som skal rattes av tidligere OneCall-sjef Øistein Eriksen. Release blir slått sammen med Teknikmagasinet til ett felles selskap med samme eier, og skal samkjøres.

Det skjer kort tid etter at Pål Wibe forlot XXL - sportsgiganten har fortsatt nedturen også etter hans avgang, og aksjeverdien er rasert med 21 prosent bare den siste måneden. Det siste året har aksjonærene måtte tåle en nær 80 prosent reduksjon av sine investeringer i XXL.

Men Wibe er ferdig med XXL - nå vil han heller snakke om brukte mobiler. Det har vært en trend i flere år at nordmenn kjøper færre, men dyrere mobiler - det fremgår av salgsstatistikken.

Les også: Gir skattelette til sine egne, men rydder dyrevernere bort fra statsbudsjettet

Skal selge brukt

Med investeringsselskapet Verdane i ryggen, som tidligere blant annet har investert i nettbutikkene Oda og Farmasiet, satser Eriksen og Wibe på at nordmenn fortsetter å endre sine mobilvaner:

– Dette er stort ute i Europa, og mobilutviklingen har stanset litt opp. Det er ikke så veldig spennende med en ny Iphone lenger. Da er brukt et bra alternativ. Med tøffere tider er det bra både for lommeboka og miljøet å tenke brukt, sier Wibe.

Det sammenslåtte selskapet skal tilby brukte mobiler samt reparasjon og vedlikehold til ren rimelig pris. Enn så lenge blir det ikke mulig kunder å selge inn eller byte sine mobiler i den nye butikken:

– Brukte mobiltelefoner kommer ut av mobilnettoperatørenes ( for eksempel Telenors og Telias) swap- og svitsj-program etter 1-3 år. Og de kommer fra forsikringsbransjen i form av ødelagte mobiler som blir erstattet, samtidig som de ødelagte blir reparert og resirkulert i etterkant, sier Øistein Eriksen.

– Dette er et stort, globalt marked hvor varer omsettes på ulike måter, gjennom direkte salg, budgivning, auksjoner og annet, legger han til.

– Andre tider

Den svenske kjeden Teknikmagasinet har rundt 30 butikker i Norge, og Release ønsker nå å bruke disse butikkutsalgene til å tilby kundene gode brukte mobiltelefoner til en gunstig pris eller raskt få reparert sin nåværende mobil. I tillegg skal tjenesten selvsagt være tilgjengelig på nett:

– Det er andre tider økonomisk og miljømessig. Brukt brer seg mer og mer - det er et stort marked for dette i Europa, og det tror jeg vi får her også, sier Wibe.

Les også: Michael har betalt over 620.000 kroner i renter: – Hvordan i huleste er det lovlig?

Den nye butikk-kjeden skal sikre to års garanti på gode, brukte mobiler, forteller han.

Wibe vil ikke snakke med Nettavisen om XXL, der han «kom til enighet» med styret om å trekke seg i sommer. Han snakker imidlertid gjerne om varehandelen generelt, og er klar på at vi går et tøft år i møte:

– Prisøkningene fortsetter å komme i flere måneder framover. Forbrukerne vil få massive pris- og kostnadsøkninger, med renteøkninger og alt som blir dyrere. Foreløpig har mange sektorer klart seg overraskende bra, men det er nå effekten av alle økningene begynner å bite hos kundene

- Ikke evig høy inflasjon

– Hva kommer vi til å kjøpe mindre av?

- Alt som gir verdi for pengene blir viktig. Mange må se på forretningsmodellen sin og effektivisere alle ledd i verdikjeden. Forbrukeren vil velge billigere alternativer og skyve på innkjøp

– Hvordan virker inflasjon, høyere renter og skyhøye strømpriser inn på handelen - hvem rammes mest og hardest tror du?

Sportsmarkedet vil jeg ikke kommentere, men det blir økt bevissthet rundt pris. Strømpriser og renteeffekt gir økte innkjøpspriser. Flere vil spørre seg: trenger jeg dette? Så da utsetter vi forbruk på andre varer, og ikke bare de dyre. Man blir mer bevisst prisen.

Les også: Pizza og pålegg opp 40 prosent på ett år: – Ekstremt

Wibe ser imidlertid lysere på situasjonen om et års tid:

– Varene du kjøper inn nå for salg om et år vil ha andre priser. Inflasjonen blir ikke evig høy og fraktratene er på vei ned selv om vi har en periode nå hvor mye negativt treffer samtidig. Innkjøpsvolumene justeres også raskt nå. Det blir imidlertid viktig at ikke inflasjonen får sette seg for da kan utfordringene bli langvarige