*Nettavisen* Økonomi.

Mente Fjell burde bli sittende

Fagforeningene Lederne og Norske Sivilingeniørers Forening, som begge er representert i Statoils styre, mente at Olav Fjell burde bli sittende i sjefsstolen til tross for korrupsjonsanklagene.

23.09.03 15:07

Styret i Statoil brukte ni timer på å bestemme at Olav Fjell skulle få sparken som konsernsjef. På tirsdagens pressekonferanse innrømmet styrets talskvinne Kaci Kullman Five at styret var delt i synet på Olav Fjells framtid i selskapet.

- Det var delte oppfatninger i styret, men styret kom fram til en felles konklusjon når det gjelder konsernsjefens stilling, sa Kullmann Five.

Støttet Fjell

Lederne og Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) okkuperer to av de tre styreplassene som er forbeholdt de ansatte. Etter å ha diskutert detaljene i den omstridte Iran-avtalen med selskapets sikkerhetssjef David Platts i møter fredag og mandag, konkluderte begge foreningene med at Olav Fjell burde bli sittende i sjefsstolen.

- Innholdet i rapporten ble gjengitt muntlig til oss. Vår holdning var at vi ikke kunne se noen vesentlige endringer i forhold til det som hadde kommet fram tidligere, sier hovedtillitsvalgt Hallstein Tonning i Lederne til TV 2 Nettavisen.

- Ingen ny informasjon

Styret valgte som kjent å la Olav Fjell bli sittende etter å ha gått gjennom Iran-avtalen første gang sist mandag. I løpet av den siste uka har det ikke kommet fram nye momenter av en så alvorlig karakter at det burde koste konsernsjefen jobben, mener Tonning.

- Ut fra den informasjonen som vi satt inne med etter styremøtet forrige mandag, ville vi at Fjell skulle fortsette. Så vidt meg bekjent er det ikke vesentlige forandringer i den informasjonen som kom fram før styremøtet i går, sier han.

- Vår oppfatning var at det ville være grunnlag for at han kunne fortsette, tilføyer representanten for Lederne.

Også hovedtillitsvalgt for NIF i Statoil, Morten Svaan, er i tvil om det var riktig å sparke Fjell.

- Jeg kan ikke se at det nødvendigvis har kommet fram ny informasjon. Hvordan styret har vurdert den mer detaljerte innformasjonen i forhold til sist, får de uttale seg om. Men hvordan man tolker den informasjonen som kommer fram, er sikkert avhengig av øynene som ser, sier han til TV 2 Nettavisen.

Fristilt

Svaan og Tonning påpeker at verken Lederne eller NIF hadde gitt sine representanter bundet mandag før gårsdagens styremøte. Begge sto med andre ord fritt til å stemme for et eventuelt forslag om å gi konsernsjefen sparken.

- De bestemte seg underveis. Styremedlemmene opptrer som privatpersoner i styresammenheng, understreker Tonning.

Nå er begge fagforeningene innstilt på å legge stridighetene bak seg og heller konsentrere seg om å gjenreise tilliten til Statoil.

- Det er en trist dag, og en situasjon som vi skulle ønske vi ikke var kommet opp i. Men nå er det bare å brette opp ermene og jobbe sammen med den nye konsernsjefen, som vi har full tillit til, sier Tonning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.