Regjeringen la i dag frem strømstøtte-ordningen til næringslivet. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kunne forteller at de nå blant annet går inn for energitilskudd til norsk næringsliv.

Ordningen innebærer økonomisk tilskudd til bedrifter som må bruke minst tre prosent av omsetningen for å betale strømregningen. I tillegg vil ordningen gi muligheter for lån til bedrifter som sliter med strømregningen.

Les også: Regjeringen legger frem strømstøtten til næringslivet

– Overrasket

Jeg er langt mer positiv enn jeg hadde håpet på. Vi får langt på vei en støtte som kan halvere utgiftene, sier pølsemaker Jens Eide.

Eide sier likevel til Nettavisen at han er skuffet over at dagens energipakke til næringslivet ikke har tilbakevirkende kraft.

– Vi får ikke dekket de enorme ekstrakostnadene tidligere i år eller i fjor. Det hadde jeg forventet, sier han.

–Hvordan ser økonomien i slakteriet ut etter den varslede strømstøtten?

– Jeg håper å styre mot et nullresultat. De foregående årene ligget på rundt seks millioner i overskudd, sier han.

Annonse: Her finner du billig strømavtale der du bor

Les også: Listhaug slakter strømstøtte til bedrifter: – Ufattelig svakt

Regningen økte med 750 prosent

For ett år siden utvidet Eide slakteriet på sørlandet med tre tusen kvadratmeter. Han forteller at de gjorde det på bakgrunn av billig strøm. Men etter strømsjokket i vinter, økte Eides strømregning med 750 prosent. I juli økte den ifølge slakteren med 1000 prosent.

–I år var strømregningen på 1,3 millioner. I fjor var den på 130.000, sier han, og understreker:

– Når vi skal ta mer enn 1 million ekstra av driftskostnadene hver måned, da spiser det opp hele grunnlaget for å drive butikk, sier han.

Hva er din beskjed til politikerne?

–Den forutsigbarheten og rammevilkår vi alltid har jobbet etter, er ikke tilstede lenger, å drive virksomhet på denne måten, det kan vi ikke leve med, sier han.

Den landskjente slakteriet har produsert pølser og kjøttprodukter siden 1946. Han driver som andre generasjon. Slakteriet leverer pølser, pålegg, kjøtt og spekemat til hele Norge. Produktene fås i alle Norgesgruppens butikker, i Coop-kjedene og på Rema 1000.